24SEDAM Izložba „Danica Jovanović –Neostvareni snovi“ u Nemačkoj

01.10.2021

15:54

0

Autor: 24sedam

U ceremoniji svečanog otvaranja izložbe, uz prigodan muzički program, učestvovali su predstavnici okruga Gornje Bavarske i opštine Karlshuld

24SEDAM Izložba „Danica Jovanović –Neostvareni snovi“ u Nemačkoj
20210930_112743-scaled-e1633351741623-960x720 - Copyright kcindjija.rs

U petak, 1 oktobra u 15 časova u gradiću Karlshuldu u Nemačkoj saveznoj državi Bavarskoj, u muzeju Haus im Moos otvorena je izložba posvećena beščanskoj slikarki Danici Jovanović (1886–1914).

Postavka „Danica Jovanović – Neostvareni snovi“ organizovana je kao jedan od centralnih događaja obeležavanja partnerstva Beške i Karlshulda. Prvobitno je bila planirana za mart 2020. godine, ali je zbog pandemije izazvane virusom Kovid 19 nekoliko puta odlagana, da bi konačno ugledala svetlost dana. Ideja da se desetogodišnje partnerstvo obeleži prikazivanjem života i rada ove slikarke na reprezentativan način je zaokružila izuzetno uspešnu desetogodišnju saradnju i partnerstvo dva partnera. Karlshuld i Beška su potpisale sporazum o partnerstvu 2010. godine, pozivajući se na stogodišnji suživot srpskog i nemačkog stanovništva u Beški, kao i na buduće aktivnosti za koje su stvoreni čvrsti temelji. Tokom deset godina partnrstvo je učvrstilo veze između stanovnika Beške i Karlshulda, kao i razumevanje srpskog i nemačkog naroda, a odvijalo se kroz zajedničko učešće u tradicionalnim manifestacijama dva naselja, sportskim događajima, edukaciji i razmeni školske dece, i mnogim drugim aktivostima, te kroz mnogobrojne donacije nemačkog partnera namenjene beščanskoj deci. Takođe su ga pratile mnogobrojne kulturne aktivnosti. U tom kontekstu,ova izložb ase pokazala kao pravi izbor.

U ceremoniji svečanog otvaranja izložbe, uz prigodan muzički program, učestvovali su predstavnici okruga Gornje Bavarske i opštine Karlshuld, kao i predstavnici partnerstva Karl-Hajnc Vendel i Duško Lupurović, koji su se osvrnuli na rezultate desetogodišnjeg partnerstva, a izložbu je otvorila autorka izložbe prof. dr Jasna Jovanov. Potom je stručnim tumačenjem izložbe upoznala prisutne sa životom Danice Jovanović, njenim studijama u Beogradu i Minhenu, crtežima i slikama nastalim tokom kratkog četvorogodišnjeg stvaralaštva, tragičnoj sudbini i njenom značaju za Bešku i srpsku istoriju umetnosti. Na izložbi su prikazani radovi i dokumentrana građa o Danici Jovanović iz fonda Matice srpske i Matičine Galerije, kao i iz privatnog vlasništva, a prati je monografija na srpskom i nemačkom jeziku autorke Jasne Jovanov, kao i TV film o Danici Jovanović u produkciji Radio Televizije Srbijem preveden na nemački jezik. Izložba će biti otovrena do sredine decembra 2021. godinem a njeno održavanje se planira i u Muzeju podunavskih Švaba u Minhenu.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike