U Nišu zbog prekomernog zagađenja vazduha traže kontrolu kotlarnica na ugalj

19.11.2020

11:08 >> 13:31

0

Ovaj grad od jutros prednjači u Srbiji po lošem kvalitetu vazduha, a iz Centra za zaštitu potrošača Forum traže da institucije reaguju

U Nišu zbog prekomernog zagađenja vazduha traže kontrolu kotlarnica na ugalj
Copyright Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

Niš sa najzagađenijim vazduhom i dalje ima javne ustanove koje za grejanje koriste ugalj, a tim povodom reagovao je Centar za zaštitu potrošača “Forum” koji traži kontrolu kotlarnica, ali i goriva koje se koristi u njima.

Iz Centra napominju da su prema nekim procenama to najveći zagađivači vazduha u gradu, koji je jutros ponovo prema merenjima prednjači u Srbiji po lošem kvalitetu vazduha, i da je zato neophodno da institucije reaguju.

I ovog jutra vazduh u Nišu okarakterisan je kao opasan, a mišljenja stručnjaka su da je ugalj jedan od potencijalno najvećih zagađivača, ali ga niko ne kontroliše.

Pixabay

Zato je reagovao Centar za zaštitu potrošača “Forum”, koji je Inspekciji za zaštitu životne sredine u Nišu podneo zahtev za kontrolu kotlarnica Medicinskog fakulteta, Univerziteta i ATD, jer napominju da se suspendovane čestice oslobađaju upravo iz ložišta tokom grejne sezone, a merenja su zabrinjavajuća.

– Razlog za podnošenje ovog zahteva je konstantno veliko zagađenje vazduha u gradu Nišu, koje se prati na mernoj stanici NIŠ – JZJZ, gde se kvaliet vazduha deklariše kao OPASAN i preporučuje zatvaranje prozora, izbegavanje aktivnosti na otvorenom i nošenje maske za zagađenje vazduha. Na potrebu za kontorlu navedenih kotlarnica posebno ukazuju merenja suspendovanih čestica gde se nivo MP – 10 deklariše kao veoma visok, a nivo MP – 2,5 kao opasan – ističu za portal Južne vesti.

Ističu da su prema nekim procenama ove kotlarnice potencijalni najveći zagađivači vazduha u Nišu, ali da to ne znači da ne treba kontrolisati i ostale, jer je stanje kvaliteta vazduha zabrinjavajuće. Iz Centra takođe smatraju da je potrebno uraditi i analizu energetskih izvora i napraviti plan prelaska na obnovljive izvore energije.

Pixabay

Sličan zahtev podneli su i Ministarstvu trgovine, odnosno tržišnoj inspekciji, od kojih traže kontrolu kvaliteta uglja u pomenutim kotlarnicama.

– Na potrebu za kontrolu kvaliteta pogonskih sredstava u navedenim kotlarnicama posebno ukazuju merenja suspendovanih čestica gde se nivo MP – 10 deklariše kao veoma visok a nivo MP – 2,5 kao opasan. Iz navedenih razloga, tražimo da se izvrši kontrola kvaliteta energenata koji se koriste u navedenim kotlarnicama, jer se suspendovane čestice oslobađaju upravo iz ložišta u vreme grejne sezone, a njihove količine evidentirane na mernom mestu NIŠ – IZJZ, koje se nalazi upravo prekoputa Medicinskog fakulteta, su zabrinjavajuće, zbog čega treba preduzeti mere za njihovo smanjenje – pojašnjavaju.

Pročitajte još: Video-snimak iz Novog Pazara izazvao ogorčenje: Muškarac smeće s keja baca u reku (VIDEO)

Zaključuju i da je ugalj kao energent u Zakonu o energetici izostavljen iako se masovno koristi, pa zato traže kontrolu kvaliteta tržišta uglja koji se masovno prodaje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike