24SEDAM NOVI SAD Poseta karavana podrške za digitalizaciju poslovanјa na lokalu

12.11.2021

13:14

0

Autor: 24sedam

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da se dve najvažnije inicijative Ministarstva finansija odnose na uvođenje novog sistema fiskalizacije i elektronskih faktura

24SEDAM NOVI SAD Poseta karavana podrške za digitalizaciju poslovanјa na lokalu
NS - Copyright novisad.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali i britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod prisustvovali su svečanom predstavlјanju Karavana podrške za digitalizaciju poslovanja na lokalu „Mali biznis u malom prstu“. Naime, radi se o aktivnosti u okviru projekta „Mali biznis informator“ koji sprovodi NALED uz podršku Britanske ambasade, u partnerstvu sa Vladom Srbije, odnosno ministarstvima privrede i finansija, a koji je usmeren na pobolјšanje položaja mikro preduzeća i preduzetnika u cilјu jačanja njihove konkurentnosti i položaja na tržištu. 

- Grad Novi Sad je danas domaćin Karavanu koji pruža podršku prduzetnicima u pogledu digitaliazacije poslovanja. Uvek smo volјni da budemo partneri sa državom i ministarstvima, kao i sa nevladnim sektorom i ambasadama koji su zainteresovani da participiraju u ovakvim projektima, kako bismo ohrabrili pre svega mikro i mala preduzeća, preduzetničke radnje i generalno osnažili duh preduzetništva na teritoriji grada. Želimo da naša mikro i mala preduzeća hrabro idu napred i da iskoriste sve pogodnosti koje pružaju nove mere na državnom nivou. Grad Novi Sad je izdvojio u poslednjih devet godina milijardu i 255 miliona dinara u pogledu osnaživanja preduzetništva i mislim da smo ubedlјivo najviše od svih gradova i opština u zemlјi pomagali privrednike. Uvođenje novih tehnologija i mera koje treba da pomognu onima koji se bave biznisom je od velikog značaja za sve, jer od poreza gradimo vrtiće, škole, domove zdravlјa, asfaltiramo ulice, finansiramo kulturu, sport i drugo - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da se dve najvažnije inicijative Ministarstva finansija odnose na uvođenje novog sistema fiskalizacije i elektronskih faktura koje treba umnogome da promene poslovni ambijent u našoj zemlјi sa dugoročnim posledicima i da celu privredu učine konkurentnijom i atraktivnijom.

- Novi sistem fiskalizacije je počeo da se primenjuje od 1. novembra, a prelazni period će trajati do kraja aprila naredne godine. Postojeći sistem fiskalzacije datira još iz 2003. godine i potpuno je zastareo. Obećanje koje smo dali, a to je da ćemo pokriti sve troškove uvođenja novog sistema, i ostvarujemo. Dakle, država pokriva nabavku novih fiksalnih uređaja, a već isplaćujemo subvencije onima koji su se prijavili. Težimo tome da idemo, ne malim nego, krupnim koracima napred kako bismo obezbedili što veće stope rasta naše ekonomije, veće plate i penzije koje zavise upravo i od naplate poreza– rekao je ministar Siniša Mali.

Deo projekta podrazumeva i ekspertsku podršku preduzećima na lokalu, tačnije u pet gradova - Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Valјevu i Kruševcu. Planirano je da eksperti obiđu najmanje 100 preduzetnika u Novom Sadu i pruže im odgovore na sva aktuelna pitanja u vezi sa novim sistemom fiskalizacije, mogućnostima uvođenja bezgotovinskog plaćanja, mogućnostima koje pruža trgovina putem interneta i značaja registrovanja preduzeća na Gugl mapama. Tim povodom je danas na Trgu slobode postavlјen Info kutak, a gradonačelnik je sa ministrom i ambasadorkom, kao i predstavnicom NALED-a Violetom Jovanović, obišao nekoliko malih preduzeća u pešačkoj zoni. Oni su razgovorali sa vlasnicima, a tom prilikom su na firme stavlјene i oznake da je preduzeće postavlјeno na Gugl mapama.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike