24SEDAM KIKINDA Gradonačelnik otvorio tradicionalnu likovnu koloniju u Novim Kozarcima

04.06.2021

11:01

0

Autor: 24sedam

Legat Zdravko Mandić postoji od 2012, a godinu dana kasnije, ustanovljena je i likovna kolonija

24SEDAM KIKINDA Gradonačelnik otvorio tradicionalnu likovnu koloniju u Novim Kozarcima
Likovna kolonija Opština Kikinda - Copyright Opština Kikinda

Trodnevna likovna kolonija “Dani Zdravka Mandića”, u Novim Kozarcima, otvorena je izložbom slika nastalih na prethodnoj. Dosad je na poznatoj likovnoj koloniji učestovalo šezdesetak slikara iz naše zemlje i inostranstva, a do nedelje će stvarati dvadesetak umetnika. 

Legat Zdravko Mandić postoji od 2012, a godinu dana kasnije, ustanovljena je i likovna kolonija.

Opština Kikinda
 

- Izložbom je obuhvaćen 21 rad, mada postoje još dva koja nismo uspeli da postavimo. Do nedelje će ovde stvarati koleginice i kolege iz Beograda, Novog Sada, Rume, Sremske Mitrovice, naravno i iz naše sredine. Na žalost, izostao je gost iz Moskve - rekao je Braco Azarić, slikar i domaćin kolonije. 

Legat “Zdravko Mandić” slovi za omiljeno mesto okupljanja umetnika svih profila, a naročito slikara. Galerija koja nosi njegovo ime sada broji više od 70 slika, a uvećana je za još tri koje je darivao subotički slikar Šandor Kerekeš.

- Ovo nije njegovo prvo učešće na ovoj koloniji, a za Zdravka Mandića ga vezuju umetničke i prijateljske veze - dodao je Azarić. 

Opština Kikinda
 

Vilu u kojoj se nalazi legat Zdravka Mandića posetio je i izložbu slika otvorio gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. 

On je istakao da mu je drago što se u Novim Kozarcima održava ovo poznato likovno saborovanje i što ovo selo može da se podiči ovakvom galerijom.

- Dvadesetak učesnika ovogodišnje kolonije napraviće, uveren sam, sjajna umetnička dela. Zdravko Mandić bio je izuzetan umetnik, a za života je izrazio želju da njegovi Novi Kozarci imaju ovakvu galeriju i da u njoj budu i njegova dela - rekao je Lukač.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike