24SEDAM VLADIMIRCI Bogata istorija varošice i Opštine, arheološki ostaci kao svedočanstvo

21.11.2021

12:50

0

Autor: 24sedam

Jedan od najpoznatijih spomenika iz Srednjeg veka svakako je manastir Kaona

24SEDAM VLADIMIRCI Bogata istorija varošice i Opštine, arheološki ostaci kao svedočanstvo
Vladimirci panorama - Copyright Printscreen/ Youtube, Pop Goran

Varošica Vladimirci i područje Opštine je bogate prošlosti i starine i ima svoj dug i zanimljiv istorijat. Pogodan geografski položaj uslovio je naseljenost ljudi na ovoj teritoriji od najstarijih vremena, o čemu svedoči mnoštvo arheoloških ostataka.

U neolitskom periodu poznata su naselja u Beljinu, Debrcu i Jaloviku, dok su ostaci iz metalnog doba poznati u Provu, Debrcu, Riđakama, Beljinu i drugim naseljima.

Od 1-2 veka nove ere područje današnje Opštine bilo je u sastavu Rimske imperije pripadajući administrativnoj jedinici-provinciji “Panonija” čije je središte bilo u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici. Padom i podelom Rimskog carstva 475. godine nove ere ovaj kraj pripao je Istočnom rimskom carstvu-Vizantiji.

Jedan od najpoznatijih spomenika iz Srednjeg veka svakako je manastir Kaona. Nastao je u 14 veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11-og veka.

Narodno predanje kaže da je ova svetinja zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike