24SEDAM NOVI SAD Poseta delegacije Crne Gore

05.05.2021

10:33

0

Autor: 24sedam

Razgovaraćemo o tome kako da unapredimo saradnju na lokalnom nivou, istakao je Miloš Vučević

24SEDAM NOVI SAD Poseta delegacije Crne Gore
djr_4943 - Copyright novisad.rs

Predstavnici parlamentarne većine u Crnoj Gori, lokalnih vlasti Herceg Novog i crnogorske privrede, odnosno preduzeća ''Morsko dobro'' sastali su se danas sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem u Gradskoj kući. Tom prilikom gradonačelnik je izjavio da su predstavnici demokratskog fronta koji se zalažu za što bolјe odnose između dve države veliki prijatelјi Novog Sada i Srbije.

- Razgovaraćemo o tome kako da unapredimo saradnju na lokalnom nivou, sa Herceg Novim, ali i sa drugim primorskim gradovima. Tema će biti i Evropska prestonica kulture za 2028. godinu, s obzirom na to da će se za tu titulu Budva i gradovi Boke Kotorske prijaviti kao jedinstven kandidat. Želјa nam je da se svi zajedno što pre izborimo sa pandemijom, da lјudi mogu da putuju i da ova turistička sezona ne propadne. Pozivam Novosađane da posete Herceg Novi, grad sa kojim nas vezuje mnogo toga lepog, između ostalog i Festival mimoze koji je bio tradicija u Novom Sadu. Namera nam je da pospešimo i intenziviramo saradnju na nivou turističkih organizacija. Ne dovodeći u pitanje integritet ni jedne države, mi vodimo računa o svojim sunarodnicima i pomažemo onima kojima nije problem da kažu da govore srpskim jezikom i da se osećaju kao deo Srpske pravoslavne crkve, a poštujemo sve države u kojima naš narod živi – istakao je Miloš Vučević.

U ime gostujuće delegacije obratila se poslanica Simonida Kordić naglasivši da je njihova poseta potvrda suštinski dobrih i bratskih odnosa građana dveju država, bez obira na, kako je rekla, politička skretanja koja su delom pokušavala da naruše te odonse.

- U Crnoj Gori je dominantan turizam koji na najneoposredniji način pravi osnov za građenje direktnih veza naših sugrađana. Mi smo i u najtežim vremenima mogli da se oslonimo na drage goste iz Vojvodine i Srbije, pa ih pozivam da nas posete i ove godine. Svesni smo posledica Kovid krize i osiguraćemo bezbedne zdravstvene uslove, a u Crnoj Gori je počela masovna vakcinacija što će doprineti stabilnijem ambijentu. Političke promene u Crnoj Gori su od velikog značaja za saradnju sa Srbijom i Vojvodinom. Vojvodina, kao jedan od najznačajnijih regionalnih proizvođača u polјoprivredi, veliki deo proizvoda plasira u Crnu Goru, a apsorpcija tog izvoza bolјe teče korz jačanje turizma – istakla je Simonida Kordić. Ona je takođe ocenila da je od velikog zajedničkog interesa kulturna saradnja čiji razvoj doprinosi ukupnom napretku.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike