24SEDAM KIKINDA Maturanti pažljivo saslušali predavanje o bezbednosti u saobraćaju

26.05.2021

07:15

0

Autor: 24sedam

Lična iskustva osobe koja je u njihovim godinama doživela tešku saobraćajnu nesreću nikog nije ostavila ravnodušnim

24SEDAM KIKINDA Maturanti pažljivo saslušali predavanje o bezbednosti u saobraćaju
CDA_5151-w1024 - Copyright Foto: Opština Kikinda

Za maturante Srednje stručne škole “Miloš Crnjanski” upriličeno je predavanje o bezbednosti u saobraćaju pod nazivom „Još uvek vozim“. Lična iskustva osobe koja je u njihovim godinama doživela tešku saobraćajnu nesreću nikog nije ostavila ravnodušnim. Slaviša Savić imao je 17 godina kada je nastradao vozeći automobil velikom brzinom bez vozačke dozvole i bez vezanog pojasa. U svojstvu člana Udruženja paraplegičara, Savić je sa kikindskim maturantima podelio svoju životnu priču:

- Kao žrtva saobraćajne nezgode, želim da mladima prenesem kakve posledice može da prouzrokuje nepoštovanje saobraćajnih propisa. Potrebno je da znamo da saobraćaj nije dečija igra, a mladima želim da ukažem da imunitet na saobraćajne nezgode možemo da imamo samo ako poštujemo propise, budemo odgovorni i čuvamo prvenstveno svoj život, a na taj način i živote drugih- poručio je Savić. Maturantima ove škole obratio se i Dragan Rikanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja. On je izneo podatak da na godišnje na putevima u Srbiji strada prosečno sto mladih osoba:

- Na području grada Kikinde, u poslednjih pet godina, poginulo je 25 učesnika u saobraćaju, od kojih je sedmoro bilo mladih - ukazao je Rikanović i podvukao da su ovim predavanjem hteli kikindskim maturantima da dodatno ukažu na sve rizike i izazove koje nosi saobraćaj, naročito što su oni najugroženija kategorija učesnika. Predavanje je organizovao Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, a uz podršku SSŠ „Miloš Crnjanski“ i lokalne samouprave. Nikola Lukač, gradonačenik Kikinde, pozvao je maturante da budu pažljiviji i na umu imaju sve što su čuli tokom ovog predavanja:

- Smatram da je potrebno da otvoreno razgovaramo o ovim temama na ovakvim predavanjima. Kroz priču i edukaciju dodatno ćemo podići svest mladih o saobraćaju i važnosti poštovanja svih pravila. Lokalna samouprva uvek će podržati ovakve tribine, a sve sa ciljem da deca Kikinde budu još bolja, odnosno da se u ovom slučaju maksimalno odgovorno ponašaju u saobraćaju- podvukao je Lukač.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike