Do sada neviđena odbrana od koronavirusa: Meštani na brdu kod Osečine podigli antikovid krst (FOTO)

15.11.2021

12:32

1

U izgradnji su učestvovali parohijani, mladi ljudi, a dobre volje nije manjkalo

Do sada neviđena odbrana od koronavirusa: Meštani na brdu kod Osečine podigli antikovid krst (FOTO)
osečina osecenia-antikovid-krst-bojstica-fotorina1-2_orig - Copyright RINA

U doba koronavirusa svako se od ove opake bolesti brani na neki svoj način. Zaštita imuniteta, vakcinacija, socijalna distanca samo su neka od rešenja, ali meštani sela Dragijevica i Lopatanje u blizini Osečine u svoj ovoj muci i nevolji okrenuli su se molitvi i duboko su ubeđeni da to ima efekta.

Na najvišem uzvišenju iznad svojih kuća podigli su čak i "antikovid krst", za koji veruju da ih štiti od svih pošasti. Postavljen je na brdu Bojčica i smatra se svetionikom za nekoliko okolnih mesta, a inicijativu su pokrenula dva sveštenika. 

- U ovom kraju, usled prošlogodišnje situacije oko kovida, kada je ljudima donekle bilo nedostupno da u većem broju dođu u hram, krenulo se u realizaciju moje dvadesetogodišnje želje, da se na ovom brdu podigne krst. Ako već narod nije mogao da se moli u hramu, onda smo krst doveli u njihove domove, jer se ovo znamenje može videti iz svake kuće u oba sela - kaže za RINU sveštenik Milan Madžarević.

U izgradnji su učestvovali parohijani, mladi ljudi, a dobre volje nije manjkalo. Mnogi su bez ikakvih problema i bilo kakve nadoknade ustupili voje placeve kako bi se podiglo krsno znamenje. Sam krst na Bojčicu su dopremili pripadnici helikopterske jedinice MUP Srbije.

- Uz blagoslov vladike šabačkog Lavrentija i dobrom voljom naroda, uz nemerljivu pomoć helikopterske jedinice, sve je išlo kako Bog miluje - rekao je otac Milan.

Podizanje krsta na brdu Bojčica trajalo je skoro dve godine, ali je zahvaljujući dobročinstvu naroda, lokalnoj samoupravi, ali i ljudima iz dijaspore, i iz cele Srbije, podignuto ovo velelepno krsno znamenje u slavu i čast Svete Trojice. Ideja je da, gde god da se vidi ovo krsno znamenje, čovek može da se pomoli Bogu, ne samo u ova dva sela, već i dalje.

- I nema sumnje da će ovo znamenje, u vremenima koja dolaze, biti mesto gde će se mnogi okupljati, družiti i Bogu moliti za znane i neznane, zdrave i bolesne, srećne i nesrećne - zaključio je otac Milan. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike