Jedinstveno mesto na svetu nalazi se u Čačku: Spomenik četiri vere na kom zajedno leže ljuti neprijatelji Velikog rata (FOTO)

11.11.2021

12:43

0

Na njemu stoje dva krsta, polumesec i Davidova zvezda

Jedinstveno mesto na svetu nalazi se u Čačku: Spomenik četiri vere na kom zajedno leže ljuti neprijatelji Velikog rata (FOTO)
RINA

Veliki rat odneo je na hiljade života i bio jedan od najkrvavijih u istoriji, a Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

Na čačanskom groblju nalazi se spomenik jedinstven u svetu, posvećen svim ratnicima poginulim na ovom području između 1912. i 1918. godine, a koji su sahranjeni na istom mestu.

- To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakvog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine - izjavio je RINU istoričar Miloš Timotijević.

Još uvek se na ovom mestu  redovno pali sveća u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu. Ipak sa posebnom pažnjom to se čini svakog 11. novembra kada se obeleževa Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

- Ovde počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku nalaze se i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda - rekla je Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku.

RINA
 

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki.

RINA
 

- Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama - rekla je Lela Pavlović.

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

RINA
 

 U znak zahvalnosti američke ambasade Srbiji, prošle godine urađen je spot u okviru kampanje "Vi ste svet" koji je posvećen upravo Čačku i ovoj nesvakidašnjoj građevini.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA