24SEDAM PRIBOJ Počela izgradnja transfer stanice "Banjica"

15.06.2021

17:11

0

Autor: 24sedam

Na izgradnji transfer stanice “Banjica” u toku je prva faza

24SEDAM PRIBOJ Počela izgradnja transfer stanice "Banjica"
pocetak_izgradnje_transfer_stanice - Copyright Opština Priboj

Na zaštiti reke Lim kroz Srbiju i rešavanju problema komunalnog otpada, ovog proleća se sa reči prešlo na dela. I već se odmaklo u realizaciji. Deponija “Stanjevine” je zatvorena i već je sanacija pri kraju, a počela je i izgradnja transfer stanice sa reciklažnim dvorištem, na lokaciji “Banjica”. Značajna investicija i za ovaj kraj, a posebno za opštine Nova Varoš, Prijepolje i Priboj.

"Suštinski mi transfer stanicom rešavamo pitanje komunalnog otpada za sve tri opštine, transportom na užičku deponiju “Duboko”, a tada će se sanirati i pribojska deponija "Duboki potok", kao što se sada sanira i prijepoljska deponija "Stanjevine". Na taj način u potpunosti ćemo zaštiti Lim u toku kroz Srbiju, a umesto deponija, biće oaze prirode.", kaže predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

Prema njegovim rečima, deo ukupnog projekta je i postavljanje barijera uzvodno od Potpećkog jezera, za prikupljanje plutajućeg otpada, a Priboj ovog leta kreće i u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, pa će sve to upotpuniti zaštitu reke Lim.

Na izgradnji transfer stanice “Banjica” u toku je prva faza, radove izvodi kompanija “Južna Bačka” iz Novog Sada, a sve bi trebalo da bude gotovo do kraja oktobra ove godine. Investicija je vredna 92 miliona dinara, 50 miliona obezbeđuju lokalne samouprave, srazmerno svojoj velični - Prijepolje 50 %, Priboj 30% i Nova Varoš 20 %, dok ostatak sredstava obezbeđuje Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Pored transfer stanice, biće potrebno izgraditi i pristupni put od magistrale, kao priključak električne energije od železničke stanice “Bistrica”, kao i nabaviti specijalna vozila, odnosno kamione za transprot komunalnog otpada do deponije “Duboko” kod Užica.", referiše direktor ovog zajedničkog preduzeća Ljubenko Vasiljević.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Priboj. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike