U ovu šumsku kuću na Ravnoj Gori dolazili su mnogi funkcioneri SFRJ: Danas oronula i zapuštena nikome ne služi na čast

27.10.2021

14:21

0

Kompleks na Ravnoj gori obuhvata Crkvu Svetog Đorđa, muzej, kao i spomenik prvom gerilcu okupirane Evrope Draži Mihailoviću

U ovu šumsku kuću na Ravnoj Gori dolazili su mnogi funkcioneri SFRJ: Danas oronula i zapuštena nikome ne služi na čast
1635324488_1633936595gornji-milanovac-sumska-kuca-oronula-fotorina4 - Copyright RINA

Šumska kuća na Ravnoj gori, u ataru sela Koštunići, u opštini Gornji Milanovac, sagrađena na molbu seljaka pre više od pola veka od ravnogorskog kamena, bila je mesto gde lovci, lovočuvari i mnogi slučajni prolaznici pronalazili predah i utočište.

Međutim današnja slika nekadašeg velelepnog objekta, svakoga ko se nađe u blizini ne ostavi ravnodušnim, oronula i zapuštena nimalo ne služi na čast. Nadležno preduzeće "Srbijašume", imalo je sluha da trošnom objektu daju novi sjaj i mesto gde mu pripada.

- Stavili smo u plan potpunu rekonstrukciju objekta, a radovi će krenuti na proleće. Taj kompleks zaslužuje novi život i biće to ponovo jedno predivno mesto na istorijskoj srpskoj planini Suvobor - rekao je za RINU direktor JP "Srbijašume", Igor Braunović.

RINA
 

Šumska kuća totalno je zapuštena i devastirana devedesetih godina i danas je u jako lošem stanju.

Sagrađena je polovinom prošlog veka, a njeni gosti bili su skoro svi visoki funkcioneri bivše Jugoslavije, od Mahmuta Bakalija, preko Miloša Minića pa do mnogobrojnih drugih članova Predsedništva i Vlade nekadašnje države.

Kompleks na Ravnoj gori obuhvata Crkvu Svetog Đorđa, muzej, spomenik prvom gerilcu okupirane Evrope Draži Mihailoviću...

Ravna gora se nalazi na padinama Suvobora, a ova istorijska planina za mesec dana biće povezana sa selom Ba asfaltnim putem.

Na taj način do prestonice Srbije, preko sela Ba i Ljiga i auto-putem Miloš Veliki, stizaće se za neuporedivo kraće vreme nego što je to sada slučaj, za najviše oko sat vremena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike