Pleh se izvadi iz pećnice i nakon pet minuta sve je rasprodato: U pekari u Novom Pazaru dnevno se proizvede čak 10.000 mantija

19.10.2021

08:30

0

U autentičnim ukusima uživali su brojni ambasadori i predsednici

Pleh se izvadi iz pećnice i nakon pet minuta sve je rasprodato: U pekari u Novom Pazaru dnevno se proizvede čak 10.000 mantija
1634574862pite-mantije-gzs - Copyright RINA

Ukoliko krenete na putovanje po Srbiji, po dobrom, starom običaju na pečenje svraćate u Čačak, na komplet lepinju u Užice, a ako ste ljubitelj mantija i pita, onda je na vašoj mapi nezaobilazan Novi Pazar.

One su zbog svoje stare i autentične recepture pre devet godina uvrštene u listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Tajna dobrih pita i mantija je, kažu upravo u Novom Pazaru, u posebnom receptu, veštim rukama i kvalitetu namirnica od kojih se prave.

- Pite i mantije su nezaobilazna jela na soframa u ovom delu Srbije, a sastojci za koru (jufku) krajnje su jednostavni. Da bi se umesila kora za pitu, potrebni su voda, so, brašno, i to je to. Od davnina je to jedan te isti recept - kaže Murafka Gudžević, koja je veštinu razvlačenja testa naučila još kao devojčica.

Vešte ruke novopazarskih žena za tren oka razviju jufku debljine lista papira, ali za tako nešto potrebna je veština, ali i iskustvo.

- Tajna je u veštim rukama, umeće se prenosi sa kolena na koleno, ali važna je i ljubav prema onome što se radi - kaže Jasmin Dervišnurović, u čijoj se pekari više i ne broji koliko se stotina plehova sa pitama dnevno ispeče i proda.

RINA
 

Pita ima raznih, prave se od krompira, sira, tikve, ali najtraženije su od spanaća, i za sve važi da namirnice moraju biti sveže i kvalitene.

- Taj imperativ nasledio sam od svog oca koji se takođe bavio ovim poslom i koji mi i danas pomaže. Dok je živ, njegova će biti poslednja. On je i danas zadužen za nabavku, na pijaci kupuje najkvalitetniji spanać, ima proizvođače koji samo za njega sade i beru. Takođe, kupuju se i najkvalitetnija jaja i brašno, i kad sve to zajedno skupiš i ispečeš u bakarnom plehu, dobiješ kvalitetan proizvod, najbolju pitu na svetu - ističe Dervinurović.

U njegovoj pekari dnevno se proizvede više od 10.000 mantija, a pite više niko i ne broji. U proizvodnji ovih specijaliteta radi 26 veštih žena kojima treba manje od pet minuta da jufku za pitu razviju, nafiluju i stave u pleh.

RINA
 

- Ne mogu da stignem da izbrojim, ali znam da od kada se pleh izvadi iz pećnice i spusti u prodaju najviše pet minuta prođe i već je prodato - priča ovaj mladi čovek, koji ističe da nikada u životu nije poželeo da radi nešto drugo.

Jasminove pite i mantije služe se po ambasadama, diplomatskim koktelima, u najekskluzivnijim restoranima i hotelima, a u njihov kvalitet uverio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Jasminovim specijalitetima uživaju svi, od najmlađih do najstarijih, a njegovo gostoprimstvo pročulo se nadaleko, jer je uvek raspoložen za šalu, ali i za razgovor, a o svom humanitarnom radu ne želi da govori, jer, kako kaže, sve što je uradio bilo je od srca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike