Kradu i ne pitaju: Od šume na Murtenici ostaju samo panjevi (FOTO)

13.10.2021

12:17

0

Autor: RINA

Njihova šuma se bespravno seče, a vlasnici novovaroškog sela Negbina se godinama suočavaju sa velikim problemom

Kradu i ne pitaju: Od šume na Murtenici ostaju samo panjevi (FOTO)
RINA

Vlasnici privatnih šuma u ataru novovaroškog sela Negbina godinama se suočavaju sa velikim problemom.

Njihova šuma se bespravno seče i od prirodne fabrike kiseonika ostaju samo panjevi. Najveći problem je u zajedničkoj šumi Lazovi koja je u vlasništvu nekoliko porodica.

- Svoj deo imaju Bralovići, Ilići, Ćurdići, Ćirovići ali preci su bili složni i šuma nije podeljena. Sada kada je šuma u vlasništvu potomaka nastao je problem. Šuma se bepsravno seče i eksploatiše od strane pojedinica i mi smo nemoćni, samo nemo možemo da posmatramo čitavu tu situaciju - kažu za RINU meštani sela Negbine. 

RINA

 

Nakon što je Murtenica pripala parku prirode “Zlatibor”, i potpala pod režim zaštite drugog stepena situacija sa šumom je ostala ista. Oštećeni vlasnici obavestavali su nadležnog šumara, ali po svemu sudeći rešenja nema ni na vidiku. Teren su obišli i čuvari parka prirode.

- Pronašli smo veliki broj panjeva i pojedine šumokradice smo uhvatili na delu. Prijave sam predao u šumsku upravu, a da li su nadležni iz Nove Varoši prosledili inspekciji za zaštitu životne sredine u Užice nisam siguran. Velika količina građe i četine se iseče u Lazovima, ali ne možemo mi tu ništa to je privatan posed iako je bespravna seča. Jedino bih ja mogao da reagujem pošto šuma pripada parku prirode “Zlatibor - kaže čuvar parka prirode Milojko Bojanović iz Šumske uprave Nova Varoš.

RINA

 

Izlazak nadležnih u Lazove nije sprečio šumokradice da nastave sa bespravnom sečom. 

- Jedino rešenje bi bilo kada bi čuvari parka prirode redovno obilazili Murtenicu i uz prijave zabranili šumokradicama da bespravno seku - poručuju meštani.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam