Sprečeno stvaranje divlje deponije u Užicu: Nadležni postavljaju video-nadzor

06.10.2021

08:43

0

Prethodnih nekoliko meseci, odnosno u prvoj polovini ove godine, JKP “Bioktoš” je sa ove lokacije odvezlo više od 120 tura otpada, i to čvrstog

Sprečeno stvaranje divlje deponije u Užicu: Nadležni postavljaju video-nadzor
1633508650242767_1552648031plac-smece-fotorrina_f(2) - Copyright RINA

Pre nekoliko godina, u neposrednoj blizini deponije Sarića Osoje, građani tog dela grada odlagali su otpad u predviđene kontejnere, međutim, zbog opasnosti da ova lokacija postane nova divlja deponija, gde su meštani poslednjih mesece počeli prekomerno da odlažu sav građevinski materijal i kabast otpad iz njihovih domaćinstava, javno preduzeće uklonilo je posude kako bi se sprečilo stvaranje nove divlje deponije.

Prethodnih nekoliko meseci, odnosno u prvoj polovini ove godine, JKP “Bioktoš” je sa ove lokacije odvezlo više od 120 tura otpada, i to čvrstog.

- Činjenica je da na Sarića Osoju svi naši građani mogu da dopreme i odlažu otpad u manjim količinama, građevinski otpad do četiri tone, i da kabasti otpad po sistemu prikupljanja takvog otpada JKP “Bioktoš” odvozi redovno, po planu koji se inače nalazi na njihovom sajtu, ali i na sajtu grada Užica. JKP “Bioktoš”, ako su u pitanju velike količine kabastog otpada, po pozivu dolazi na lokaciju. Iz tih razloga, i zbog naših nesavesnih sugrađana, prinuđeni smo da kontejnere sa ove lokacije uklonimo i da se postavi još jedna tabla o zabranjenom odlaganju otpada. U narednom periodu na ovoj lokaciji će biti pojačan inspekcijiski nadzor, a u najskorije vreme biće postavljene i kamere - kazala je Nada Jovičić, član Gradskog veća u Užicu.

Po njenim rečima, ova ulica je inače u sistemu organizovanog prikupljanja otpada, i u neposrednoj blizini je deponija Sarića Osoje, tako da svi oni koji dovoze otpad ovde, a dešava se da ga doveze u kamionima, taj otpad mogu odlagati nekoliko stotina metara dalje, uglavnom besplatno.

- U samom gradu ne postoji više slučajeva na ovaj način stvorenih divljih deponija. A koliko je to ovde postalo problem, govori i podatak da JKP “Bioktoš” ne samo da je u petak očistilo ovu lokaciju, već i nekoliko puta u prethodnih nekoliko meseci, lokacija je očišćena u potpunosti, a građevinski i kabasti otpad se toliko nakuplja da ga "Bioktoš" odvozi na dnevnom nivou - navodi ona.

RINA
Ilustracija

Dodaje da će Grad i u narednom periodu reagovati na ovakve situacije i pokušaje stvaranja divljih deponija, kojih je u odnosu na period od pre desetak godina zntno manje. Nekoliko takvih deponija očišćeno je i nedavno u slivu akumulacije Vrutci, u okviru projekta koji je finansijski pomoglo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J. V.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike