Jedinstveno arheološko bogatstvo čuva se na planini Rudnik (FOTO)

13.09.2021

12:55 >> 13:00

0

Autor: Jovana Vrećo

Rimska ploča bila je ugrađena u Hram boginje Majke Zemlje, a na njoj ispisana molitva rudara da živi izađu iz jame

Jedinstveno arheološko bogatstvo čuva se na planini Rudnik (FOTO)
Copyright RINA

Priča o planini Rudnik datira još iz preantičkog doba kada su rudna okna privukla Kelte na osvajačke pohode, a eksploataciju srebra, olova i bakra nastavili su Rimljani o čemu svedoče rudna okna, kao i kamena ploča pronađena na istočnim obroncima ove planine. Pretpostavlja se da je pripadala rimskom imperatoru Luciju.

Pročitajte još:

– Rimska ploča iz drugog veka nove vere pronađena je u blizini sadašnje crkve. Bila je ugrađena u Hram boginje Majke Zemlje na ulazu u rudarska okna gde su se rimski rudari molili svojim Bogovima da živi i zdravi izađu iz jame – rekao je za RINU Momčilo Paunović, direktor Doma kulture na Rudniku.

Momčilo Paunović, RINA

Duže od jednog veka ovo arheološko blago čuvano je u depou Narodnog muzeja u Beogradu, da bi pre četiri godine bilo preneto u Dom kulture na ovoj planini.

– Ploču je našao 1865. godine Janko Šafarik, tadašnji čuvar Narodnog muzeja u Beogradu, odneo je tamo i ona je negde 130 godina bila u depou u Beogradu – rekao je Paunović.

Ono što je Rudniku potrebno jeste izdvojeno odeljenje muzeja rudničko-takovskog kraja kada bi svaki pronađeni artefakt bio sačuvan upravo u ovoj varošici i dostupan za sve posetioce.

RINA

– To će biti sjajan doprinos da se naša, pre svega arheološka zbirka rudničko-takovskog kraja proširi kvalitetnim materijalom i da naši sugrađani u Gornjem Milanovcu, dok ne uradimo nešto konkretno ovde na Rudniku, vide deo postavke koja je posvećena tim nalazima, upravo ovde na prostoru planine Rudnik – rekao je Aleksandar Marušić, direktor muzeja rudničko-takovskog kraja.

Rimsku ploču koja je samo sto godina mlađa od Trajanove table čuva rudar, a ukoliko vas put nanese u ovu varošicu pored netaknute prirode Rudnik vam nudi i veliki broj arheoloških nalazišta koja možete posetiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike