Ovako izgleda plutajuća deponija kod Priboja: Stotine kubika smeća ponovo na Potpećkom jezeru, najružnija slika u Srbiji (VIDEO)

05.01.2021

09:33 >> 12:51

0

Pojas oko brane na Potpeću, kao i prioblje zatrpani su stotinama kubika otpada koje je Lim pokupio sa nekoliko nesanitarnih deponija koje se nalaze u njegovom

Ovako izgleda plutajuća deponija kod Priboja: Stotine kubika smeća ponovo na Potpećkom jezeru, najružnija slika u Srbiji (VIDEO)
Copyright Foto RINA

Nakon što je usled obilnih padavina i naglog topljenja snega u Crnoj Gori, Lim poplavio hektare poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Prijepolje, vodostaj ove reke se spustio u granice normale, ali iza nadošle vode ponovo su ostale poražavajuće slike.

Prvih dana nove 2021. godine na Potpećkom jezeru kod Priboja ponovo je osvanula – plutajuća deponija, a nekada jedna od najčistijih reka i dalje se ne vidi od smeća.

Foto RINA

– Pojas oko brane na Potpeću, kao i prioblje zatrpani su stotinama kubika otpada koje je Lim pokupio sa nekoliko nesanitarnih deponija koje se nalaze u njegovom gornjem toku. Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim tokom i vrlo često pravi probleme u radu Hidroelektrane “Potpeć”. Nedavne poplave samo su pogoršale jako teško stanje – rekao je za RINU, Goran Reković, predsednik Fonda za zaštitu životne sredine opštine Priboj.

More smeća na Limu, nije retka pojava i samo tokom 2020. godine mogla se uočiti nekoliko puta. Najveći problem za ovoliku količinu otpada pravila je nesanitarna deponija Stanjevine, čije je zatvaranje nakon dužeg vremena obavljeno pre mesec dana. Ovog leta počelo se i na izgradnji sajle koja bi prikupljala smeće. Iako je bilo u planu da ovaj projekat bude realizovan do kraja prošle godine, zbog nedostataka finansijskih sredstava radovi su usporeni.

Foto RINA

– Dobili smo obećanje od resorne ministarke da će država obezebditi novac za sajlu i da će se radovi nastaviti polovinom januara. Za sada je to jedini način da se spreči dotok tolikog smeća u jezero Potpeć. Postavljanjem sajle rešava se veliki problem sa kojim se susreće novoizgrađeno Ribarsko naselje ali i opštine Priboj i susedno Rudo u kojima se na obalama Lima zadržava najveća količina smeća. Redovnim čišćenjem otpada sa sajle ovaj problem biće konačno rešen – rekao je Siniša Laković predsednik Ekološkog projketa “Jastreb”.

Pročitajte još:

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća, a koje potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvrđuje višestruku važnost da se ovaj ekološki problem konačno reši.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike