Klica srpskog novinarstva: Na današnji dan počele su da izlaze prve novine u Srbiji

17.01.2021

11:00 >> 10:13

0

Autor: Jovana Vrećo

Osnivač i glavni urednik Novina Srbskih bio je Dimitrije Davidović, a list je na prvoj strani donosio vesti iz Srbije, na drugoj i trećoj prevedene vesti, do

Klica srpskog novinarstva: Na današnji dan počele su da izlaze prve novine u Srbiji
Copyright Wikipedia

Na današnji dan, 17. januar 1834. godine, u Kragujevcu su počele da izlaze prve novine u Srbiji – “Novine Srbske”.

List je osnovan na predlog tadašnjeg kneževog sekretara Dimitrija Davidovića, rođenog Zemunca i tvorca Sretenjskog ustava, koji je bio i prvi glavni urednik lista.

Novine su bile, u neku ruku, nastavak „Novina srbskih iz carstvujuščeg grada Vijene” koje je Davidović u periodu od 1813. do 1822. godine izdavao u Beču, uz pomoć Dimitrija Fruščića.

Kada je Srbija, kao vazalna država, Prvim hatišerifom dobila pravo da ima tipografiju (štampariju) i prvi probni broj „Novina Srbskih” izlazi 1832. godine u Beogradu, onda je usledila pauza, da bi od 17. januara (po novom kalendaru) 1834. godine počele da izlaze redovno, na nedeljnom nivou.

Na prvoj strani donosile su vesti iz Srbije, na drugoj i trećoj prevedene vesti iz inostranstva, a na četvrtoj zanimljive priloge iz kulturnog života, oglase i obaveštenja.

Po naredbi kneza Miloša Obrenovića svi državni činovnici morali su da budu pretplatnici (prenumeranti) tog lista. Pretplata je iznosila dva talira za godinu, a već do leta iste, 1834. godine, bilo je 600 prenumeranata.

U Novinama Srbskim objavljivani su mnogobrojni članci, najave za nova izdanja knjiga, putopisi o dalekim zemljama, ali i izveštaji iz života na dvoru, odlascima i dolascima u Kragujevac kako samog kneza, tako i članova njegove porodice.

Sa mesta urednika Davidović je smenjen 16. marta 1835. godine a na njegovo mesto je postavljen Dimitrije Isailović.

Pročitajte još:

Tada su novine počele da gube na čitanosti, a postaju, kako su mnogi i tada govorili, “oficijelno glasilo Knjaževske kancelarije”, pa tako polako i prenumeranti masovno otkazuju pretplatu.

Zvanično, deset godina kasnije, novine postaju službeno glasilo Kneževine Srbije i menjaju ime u „Srpske novine” i pod tim imenom će izlaziti u Beogradu sve do 1914. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike