Nabujali Lim ponovo može da ugrozi deponiju Stanjevine: Neophodno što pre izgraditi zaštitni zid (FOTO)

26.01.2021

11:28 >> 11:47

0

Vrlo je izvesno da će doći do realizacije ovog projekta i očekujem da će postupak izrade obaloutvrde biti ocenjen kao hitan - kaže zamenik predsednika opš

Nabujali Lim ponovo može da ugrozi deponiju Stanjevine: Neophodno što pre izgraditi zaštitni zid (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Jedno od najvažnijih ekoloških rešenja u Srbiji bila je odluka o zatvaranju nesanitarne deponije Stanjevine kod Prijepolja. Radi bolje zaštite planirana je izgradnja obaloutvrde koja će sprečiti da smeće sa deponije dođe do reke Lim, a kasnije i do Potpećkog jezera gde se prethodnih meseci nakupilo hiljade kubnih metara otpada.

– Sada je u toku izrada idejnog projekta za levu stranu Lima, celo naselje Zalug koje obuhvata teritoriju od Železničke stanice do kraja naselja. Još jedan projekat je vezan za Brodarevo, kako bi se uradila desna obala, gde se nalazi deponija Stanjevine – rekao je Esad Hodžić, zamenik predsednika opštine Prijepolje.

Zaustavljanjem izvoženja komunalnog otpada na deponiju Stanjevine zaustavilo se i obrušavanje plutajućeg materijala, ali veliki vodostaj može ponovo ugroziti deponiju čime bi se ponovo napravio problem ne samo za Potpećko jezero nego i za ceo limsko-drinski sliv.

Foto: RINA

– Vrlo je izvesno da će doći do realizacije ovog projekta i očekujem da će postupak izrade obaloutvrde biti ocenjen kao hitan. Paralelno će ići rekultivacija deponije Stanjevine i javna nabavka, tako da očekujem da će biti raspisana za desetak dana. Vrednost prve faze je 34 miliona dinara kojom će se vizuelno i tehnički, od magistrale i zapaljivanja zaštiti deponiju. Obaloutvrde dužine preko tri kilometara ujedno će zaštititi Zalug i dati mu potpuno novi izgled – dodao je Hodžić.

Delagacija “Srbijavoda” izašla je na teren kako bi videla mogućnost izrade zaštitnog zida.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike