Koronavirus desetkovao brakove u Čačku: Povećan broj razvoda zbog više faktora

03.02.2021

11:47 >> 11:23

0

Autor: Jovana Vrećo

U proseku brak u Srbiji traje nešto više od 13 godina

Koronavirus desetkovao brakove u Čačku: Povećan broj razvoda zbog više faktora
Copyright RINA

Epidemija koronavirusa destkovala je mnogo toga, a loš uticaj nije zaobišao ni instuituciju braka. Prema statističkim podacima razvelo se najviše parova u proteklih pola decenije, a došlo je i do dramatičnog smanjenja sklopljenih brakova. Primera radi, u 2019. za brak se odlučilo 582 para, a u 2020. pred matičara je stalo njih 368. Razvoda u 2019. bilo je 130, a u prošloj godini 152.

– Oko 60 odsto brakova razvede se po tužbi, dok je 40 sporazumno. Bračni parovi nedovoljno poznaju jedni druge, različita vaspitanja koja dolaze do izražaja kada već imaju svoju decu, često su razlozi i teška materijalna stanja, besparica, nerešeno stambeno pitanje , neversto partnera,a ono što zabrinjava jeste i nasilje. Ranije su žene trpele, čekale da deca porstu i uvek nalazile razloge da ostanu u braku, sada su nekako i ohrabrene da ne trpe nasilje ,a u poslednje vreme sve je češći slučaj da imaju podršku dece da ne trpe nasilje i da izađu iz bračne zajednice – kaže za RINU Dragoslava Zatežić, sudija Osnovnog suda u Čačku.

Pročitajte još:

Nedostatak emocija, novca i komunikacije kao i neverstvo partnera razlozi su za razvod koji je poslednjih godina najučestaliji među porodicama čija su deca u osnovnoj školi i koja su sve češće jednom od roditelja podrška da istraju u nameri da se brak okonča. Takođe, veliki broj brakova okončava se zbog nasilja u porodici.

Sudbonosno da u Srbiji u 2019 godini izgovorilo je 35.570 parova, ali se 10.899 razvelo što je najveći broj razvoda u poslednjih pet godina. Pandemija koronavirusa u 2020. godini dovela je i do dramatičnog smanjenja broja sklopljenih brakova, ali i do povećanog broja razvoda

U proseku brak u Srbiji traje nešto više od 13 godina, a ono što iznenađuje jeste da je među razvedenih brakovima sve više onih koji su proslavili srebrnu svadbu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike