Marijana (29) i Nemanja (32) sakupili pare da se odsele u inostranstvo: Umesto toga vratili se u selo i napravili farmu ovaca (FOTO)

14.03.2021

12:01 >> 14:13

0

Autor: J.B.O.

Za Dimitrijeviće je bio pun pogodak stavranje farme francuskih ovaca

Marijana (29) i Nemanja (32) sakupili pare da se odsele u inostranstvo: Umesto toga vratili se u selo i napravili farmu ovaca (FOTO)
Copyright RINA

Iako su skupili novac da se presele u inostranstvo i tamo započnu nove poslove, Marijana (29) i Nemanja (32) Dimitrijević ipak su se predomislili i odlučili da ta finansijska sredstsva ulože u kupovinu francuske rase ovaca i vrate se u Nemanjino rodno selo Bare koje se nalazi na teritoriji opštine Knić. Počeli su od nule, a nakon godinu dana i ogromnog uloženog truda danas imaju malu farmu na koju su ponosni.

– Rasa il de Frans prepoznata je u čitavom svetu, jer te ovce daju najviše mesa, ali i najkavalitenijeg. Poznata je po svom izuzetnom kvalitetu trupova, imaju malo kosti a više mesa. Visoko su plodne i daju zdrave jagnjiće, dobre su majke i lako prihvataju mlade. Nemamo problema sa plasmanom na tržištu jer je meso izuzetno traženo, a i cena je bolja nego za ostale rase – izjavio je ovaj mladi poljoprivrednik.

RINA

Na farmi trenutno imaju 30 ovaca i jednog ovna. Nemanji oko svih poslova pomaže supruga Marijana na koju se i vodi poljoprivredno gazdinstvo. Imaju dvoje dece, Helenu i Ognjena koji iako mali vrlo dobro znaju šta su jagnjad, kukuruz i seno, pa vrlo često i oni pomažu roditeljima i hrane ovce.

– Dugo sam radila kod privatnika, a onda sam shvatila da radeći za sebe i na svom, mogu mnogo više da stvorim za svoju decu. Vratili smo se na selo i nikad se nisam pokajala. Nije bilo lako, Nemanja i ja sve sami radimo, ali velika smo podrška jedno drugom i sigurna sam da zajedno možemo ostvariti sve naše ciljeve. Ne mogu da kažem da je lako, ustajanje rano ujutru i celodnevni rad na seoskom imanju, ali ipak ovaj život nikad ne bih menjala za život u gradu – odlučno kaže Marijana.

RINA

Njihov cilj jeste da njihovo stado broji 100 ovaca i na dobrom su putu da to i ostvare. Uz pomoć Minsitarstva poljoprivrede dobili su subvencije i na osnovu tog novca sagradili savremenu štalu u kojoj se sada nalaze njihova grla.

– Opština Knić poznata je kao razvijen poljoprivredni kraj i zato mi kao lokalna samouprava ulažemo velika sredstva za subvencionisanje proizvođača, naročiti nam je drago kad vidimo da ima sve više mladih koji se odlučuju za život na selu i na taj način znamo da ona konačno oživljavaju, da neće biti ugašena. Na nama je da mladima koji se dlučuju na taj korak, obezbedimo sve potrebne uslove da tu žive i rade, a pre svega najvažnije su putna i komunalna infrastruktura – kaže Srećko Ilić predsednik opštine Knić.

Vredne Dimitrijeviće posetila je i narodna poslanica Sandra Božić ističući da je slika srećne srpske porodice koja se uspešno bavi poljoprivredom jedna od onih na koju je najviše ponosna.

Pročitajte još:

– Kada vidite ove vredne ljude, jasno je da je moguće uspešno raditi na svom ognjištu. Oni su podtstrek za sve mlade ljude i volela bih da ova slika ode daleko. Ovi ljudi iako jako mladi, imali su volju, snagu i motivaciju da u sesokom gazdinstvu pokrenu uspešnu poljoprivrednu proizvodnju i da grade svoju budućnost. Sve vreme se govori o značaju rodne ravnopravnosti, a ova porodica je upravo najbolji primer u praksi i Marijana koja ponosno stoji kao vlasnica gazdinstva – rekla je Sandra Božić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike