Višedecenijski kamen iz novovaroškog kraja nije na prodaju: Skrivena vodenica i dan-danas melje najkvalitetnije brašno (FOTO)

02.04.2021

11:36 >> 12:06

0

Autor: Lj. S.

Kamen je kupio moj otac još 1957. godine, u nadi da će sagraditi vodenicu. Međutim, posle toga smo se mi, njegova deca, razišli svako na stvoju stranu, neko

Višedecenijski kamen iz novovaroškog kraja nije na prodaju: Skrivena vodenica i dan-danas melje najkvalitetnije brašno (FOTO)
Copyright RINA

Nekada su vodenice širom Srbije hranile na stotine gladnih usta i bile svojevrsni „informacioni biro“, mesto gde su se vredni meštani sela okupljali, razgovarali o problemima i prepričavali priče o vampirima. Pre pola veka, na svakoj reci, načičkane jedna do druge, stajalo je na desetina malih drvenih građevina u kojima je mleo vodenički kamen, a danas je to izuzetna retkost.

Jedna od njih je i Kneževića vodenica u novovarškom selu Bistrica, koja bi mogla da melje dan i noć, ali nema za koga. Kneževići su ostali dosledni ideji svoga oca, da kamen koji već decenijama kotrlja ne prodaju, već da mu daju novi život i pravu namenu.

Milan Knežević RINA

– Kamen je kupio moj otac još 1957. godine, u nadi da će sagraditi vodenicu. Međutim, posle toga smo se mi, njegova deca, razišli svako na stvoju stranu, neko u školu, neko na posao u grad. Kamen je stajao tu godinama, dolazili su ljudi da ga otkupe, ali nisam mogao to da dozvolim. Želeći da sačuvam porodičnu tradiciju, vodenicu smo pustili u rad 1994. godine. Nema mnogo posla, jer nema naroda za koji će da melje, a sve slabije ima i žita. Ali rekao sam  ocu da sam uspeo vodenicu da obnovim, i moja misija je bila završena – kazao je za RINU Milan Knežević.

RINA

Nekada je Bistrica bila poznata po vodenicama i vodeničarima, a ova u vlasništvu porodice Knežević, iako je najmlađa u selu, očigledno će nadživeti svog vlasnika i tako izbeći sudbinu mnogih.

– Samo u našem selu bilo je devet potočara od Draževića do Bistrice, nažalost, samo dve su ostale da rade, Krđanska, koja je trenutno ostala bez vode, i Stojića, vodenica koja ima dva vitla na reci.

RINA

Mleti žito i pretvarati ga u brašno nije lak posao, vodeničar mora znati da ne treba žuriti jer tada brašno gori. Što sporije se melje, to je bolje, a ukus hleba od brašna iz ovakvih vodenica daleko je bolji od onih iz prodavnice.

– Pravim domaći hleb od pšeničnog i heljdinog brašna, i ne samo što je ukusniji, već je i zdraviji – kazala je supruga Slavica Knežević.

Nakon odlaska u penziju bračni par Knežević vratio se na selo pre 15 godina, jer tu, tako kažu, imaju sve što im je potrebno za sebe i svoju decu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike