Groblje zadaje velike muke žiteljima Nove Varoši: Nemaju kapelu, tela pokojnika do sahrane borave u kućama i stanovima (FOTO)

03.04.2021

12:31 >> 13:36

0

Da paradoks bude veći, na brdu Kocelj iznad magistralnog puta za Užice još 2019. godine sredstvima opštine Nova Varoš i donatora izgrađena je savremena ka

Groblje zadaje velike muke žiteljima Nove Varoši: Nemaju kapelu, tela pokojnika do sahrane borave u kućama i stanovima (FOTO)
Copyright RINA

Jedan od većih problema pravoslavnih stanovnika opštine Nova Varoš jeste sahrana pokojnika, a ovaj put nije sporno “tesno groblje” kao što je to slučaj u obližnjem Brodarevu, nego nedostatak kapele pa se pokojnici dok se sahrana ne pripremi nalaze u porodičnim kućama ili stanovima, a zatim oko četiri kilometra nose do groblja.

– To je velika bruka i sramota. Kad osoba umre, iz bolnice telo nema gde da se stavi sem u porodičnu kuću gde se priprema za sahranu, a to ponekad potraje i po nekoliko dana. Zatim povorka kreće ka gradskom groblju, što je takođe jako neuslovno naročito kad padaju kiša i sneg. Sve to je nepristojno i bez dostojanstva za pokojnika – rekao je za RINU Slobodan Matović iz Nove Varoši.

Slobodan Matović RINA

Da paradoks bude veći, na brdu Kocelj iznad magistralnog puta za Užice još 2019. godine sredstvima opštine Nova Varoš i donatora izgrađena je savremena kapela, ali zbog nerešenog problema sa otpadnim vodama ovaj objekat je još uvek pod katancem.

– Kapela je počela da se pravi još 2016. i nakon tri godine je završena, ali do dana današnjeg nije privedena nameni iako bi to bilo od krucijalnog značaja za mnoge stanovnike opštine Nova Varoš. Uvedene su struja i voda, objekat ima sve što je potrbeno da tela pokojnika ovde dostojanstveno budu smeštena do sahrane, ali je sporna septička jama koja nije urađena i zbog toga sve stoji. Ova situacija zaista zahteva hitno rešenje, jer nezadovoljstvo građana raste iz dana u dan. Nova Varoš je jedina opština u ovom kraju koja nema kapelu – kaže Matović.

RINA

Gradnja kapele na brdu Kocelj koštala je oko dva miliona dinara, a predsednik opštine Nova Varoš ističe da će ovaj problem uskoro biti rešen.

RINA

– Neophodno je da se reše imovinsko-pravni odnosi na čemu u poslednje vreme intenzivno radimo, kad to bude bilo završeno u najskorijem vremenskom periodu na teren će izaći nadležne komunalne ekipe i izgradiće se septička jama, a kapela bti stavljena u funkciju. Jasno je koliko je to važno za naše građane i zato će problem biti vrlo brzo postati prošlost – istakao je predsednik opštine Nov Varoš, Radosav Vasiljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike