Lisica udavila 40 pilića u selu kod Čačka: Domaćin nakon nekoliko dana borbe uspeo da stane na put ovom predatoru (FOTO)

18.04.2021

15:11

0

Ona je došla i sklonila poklopac na drvenom sanduku gde su se pilad nalazila, sve ih je podavila i odnela kilometar od kuće utabanim putem u jazbinu - kaže P

Lisica udavila 40 pilića u selu kod Čačka: Domaćin nakon nekoliko dana borbe uspeo da stane na put ovom predatoru (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Borba između jednog čačanskog domaćina u selu Prislonica i lukave lisice trajala je danima. Petar Skipić svakodnevno je u svom kokošinjcu pronalazio štetu, ali predatoru dugo nije mogao da “stane u kraj”.

– Ja sam se lično uverio u onu narodnu izreku “lukav kao lisica”. Danima unazad sam slušao psa kako laje celu noć i jednom kad sam izašao video sam liju kako stoji na metar od njega, gleda ga i provocira, a on joj ne može ništa jer je vezan – rekao je za RINU Petar.

Ipak, da je dara prevršila meru ovaj Čačanin je shvatio kada mu je lisica za noć odnela čak četrdeset pilića.

– Ona je došla i sklonila poklopac na drvenom sanduku gde su se pilad nalazila, sve ih je podavila i odnela kilometar od kuće utabanim putem u jazbinu, ne bih ni znao da ih nisam tamo zatekao, ali pretpostavljam da ih je po dvoje nosila. To je pametna životinja, kao da ih je lagerovala da ima kad joj zafali – priča ovaj domaćin.

Zbog ovog incidenta Petar je odlučio da joj stane na put, i osmislio klopku koja radi na principu mišolovke.

– Napravio sam najprostiji izum, stavio sam kao mamac parče mesa u kavez i otišao da mirno spavam, ono što preko noći naleti to se u zamku i uhvati, nedugo zatim od postavljanja klopke bila je uhvaćena – rekao je on.

Petar je uspeo da se sa štetočinom ipak izbori bez puške, a zatim je pozvao i lovce koji su izašli na teren i utvrdili da je lisica meštanima Prislonice pravila probleme već duže vreme.

Pročitajte još:

– Lija je neophodna svakom sistemu i to je zakonom definisano, radi regulisanja populacije u prirodi ali i uginulih i bolesnih životinja. Mada, ona može da se zavuče kroz mišju rupu i napravi velike probleme, ali kolika je štetočina toliko je i korisna. Svi znaju da je ona simbol lukavosti zato kada je sretnete budite oprezni – dodao je lovac Slobodan Vasilić.

Narodne poslovice lepo kažu “lija lija pa dolija”, a tako je bilo i ovaj put u Prislonici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike