aktuelno

Nekad su od ovoga živela sela, danas ih je sve manje: Poslednje srpske ćumurdžije ne posustaju! (FOTO)

13.02.2025

14:31

0

Milisav iz Osonice i dalje peče ćumur kao njegovi preci

Nekad su od ovoga živela sela, danas ih je sve manje: Poslednje srpske ćumurdžije ne posustaju! (FOTO)
Copyright RINA

Nekada glavni izvor prihoda mnogih seoskih domaćinstava, proizvodnja ćumura u Srbiji danas je na ivici opstanka. Ipak, Milisav Zlatić iz ivanjičkog sela Osonica ne odustaje od ovog teškog, ali časnog zanata.

Svakodnevno, iz male ćumurane u njegovom dvorištu diže se dim. Koristi otpadno drvo iz svoje strugare kako bi stvorio kvalitetan drveni ugalj za roštiljnice, pečenjare i domaćinstva širom zemlje.

Posao jeste naporan, ruke su prljave, ali obraz mi je čist“, kaže Milisav i ponosno ističe da sve radi pošteno i sopstvenim trudom.

Ćumur se peče danima, a minut nepažnje može uništiti sve

Proces pravljenja ćumura traje najmanje dve nedelje. Najpre se ćumurana puni drvetom i pali, a zatim se u narednih sedam dana održava žar, kontrolišu ventili i dodaje materijal.

Nekad su od ovoga živela sela, danas ih je sve manje: Poslednje srpske ćumurdžije ne posustaju! (FOTO)RINA
 

 

„Nakon toga, ćumurana se hladi još nekoliko dana pre nego što se ugalj pakuje u džakove od 15 kilograma. Taj završni deo posla je najteži – prašina i garež prekrivaju sve, ali nema odustajanja. Nekad se desi da u pola noći moram da dođem i zatvorim ventile. Ako zakasnim, sav trud propada, drvo izgori u pepeo“, objašnjava on.

Nekad su od ovoga živela sela, danas ih je sve manje: Poslednje srpske ćumurdžije ne posustaju! (FOTO)RINA
 

 

Ćumur se prodaje, ali zarada zavisi od tržišta

I pored izazova, Milisav uspeva da opstane na tržištu. Cena ćumura trenutno se kreće između 900 i 950 dinara po džaku od 15 kilograma, dok je prošle godine dostizala i 10 evra za manje količine.

Od ovog posla može da se zaradi, posebno ako se koristi otpadno drvo umesto tehničkog, koje ima višu vrednost. Nekad je potražnja veća, nekad manja, ali uvek se može prodati cela količina. Nekad po višoj, nekad po nižoj ceni, ali posao je konstantan“, kaže Milisav.

Nekad su od ovoga živela sela, danas ih je sve manje: Poslednje srpske ćumurdžije ne posustaju! (FOTO)RINA
 

 

Ovaj vredni Osoničanin ističe da bi otpadno drvo mogao da melje za pelet, ali mu je isplativije da ga pretvori u ćumur. Koristi isključivo tvrdo drvo, poput bukve i jasena, jer ono daje najkvalitetniji proizvod.

Nekad su od ovoga živela sela, danas ih je sve manje: Poslednje srpske ćumurdžije ne posustaju! (FOTO)RINA
 

 

Ponosan je na tradiciju koju čuva i nada se da će ćumarane u ivanjičkom kraju odoleti modernom vremenu, koje polako briše stare srpske zanate.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike