Novi Sad dobija Aleju zaslužnih građana na Gradskom groblju

04.07.2021

11:35

0

Autor: L. Đ. T.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije pokrenula je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za opremanje Aleje

Novi Sad dobija Aleju zaslužnih građana na Gradskom groblju
Pixabay

Novi Sad će uskoro dobiti Aleju zaslužnih građana na Gradskom groblju.

Naime, do sada nije imao prostor ni na jednom groblju gde su se sahranjivali zaslužni građani, iako je ideja o tome postojala od ranije.

Proteklih decenija pojedine, uglavnom istaknute političke ličnosti sahranjivane su na Gradskom groblju, na prostoru nedaleko od Spomen groblja posvećenog poginulim borcima iz Drugog svetskog rata, pa je tako tu pre nekoliko meseci sahranjen i kantautor Đorđe Balašević.

Kako bi Novi Sad konačno dobio odgovarajuće mesto za sahranjivanje zaslužnih građana, Uprava za građevinsko zemljište i investicije sada je pokrenula javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za opremanje Aleje.

Predviđeno je da firma koja pobedi na tenderu pripremi projekat kako bi se na Gradskom groblju, neposredno uz VIII grobno polje, na površini od 18.481 m2, uredio prostor koji će biti Aleja zaslužnih građana.

U dokumentaciji nije navedeno koliko će grobnih mesta biti u Aleji. Predviđeno je da se u Aleji sahranjuju istaknute ličnosti, odnosno zaslužni građani iz raznih društveno-političkih i kulturno-sportskih oblasti, po posebnoj proceduri i odobrenju Skupštine grada.

Pročitajte još

U Aleju će, kada se pripremi, biti moguće prenošenje posmrtnih ostataka zaslužnih građana ranije sahranjenih na drugim grobljima.

Takođe, planirano je da se prilikom odabira mesta u Aleji vodi računa o tome da ličnosti koje se sahranjuju u neposrednoj blizini budu srodnih profesija, a verovatno će biti korišćen isti tip spomenika za sve.

Tender za projektovanje Aleje zaslužnih građana traje do 15. jula, a procenjena vrednost je skoro 1,1 milion dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Radio 021