Groblje u Čačku postalo tesno: Ponestaje mesta za pokojnike, postoji rešenje, ali meštani to ne dozvoljavaju (FOTO)

09.03.2021

16:39

0

Grad je skupštinskom odlukom obavezao JKP „Gradsko zelenilo” da proširi groblje za još 3,5 hektara na zemljištu koje se nalazi u svojini grada

RINA

Gradsko groblje u Čačku postalo je tesno za sve potencijalne korisnike jer će se na dostupnom zemljištu pokojnici moći sahranjivati, kako su istakli nadležni, još vrlo kratko jer dostupna ostala samo parcela od 40 ari.

Grad je skupštinskom odlukom obavezao JKP „Gradsko zelenilo” da proširi groblje za još 3,5 hektara na zemljištu koje se nalazi u svojini grada Čačka.

– Krenuli smo u proširenje gradskog groblja, privodimo parcelu nameni na nepuna četiri hektara, koja je u vlasništvu grada Čačka, trenutno je na tom prostoru šuma koju planiramo da posečemo i samoniklo rastilje i vađenje panjeva, ravnanje terena i postavljenje grobnih okrira sa kompletnim infrastrukturom, kako bi smo proširili gradsko groblje – rekla je za RINU Dragica Juković, tehnički direktor JKP “Gradsko zelenilo”.

RINA

Međutim, nekoliko meštana koji žive u neposrednoj blizini, pobunilo se protiv seče drveća tvrdeći da su to pluća grada, kao i da njihovim kućama, ukoliko dođe do seče, preti klizište.

– Problem je što bi se privođenjem nameni parcele kojom se proširuje gradsko groblje, posekla stogodišnja šuma za koju smatramo da je od velike koristi, za prečišćavanje vazduha i da je treba sačuvati. Na lokaciji ima parcela i napuštenih domaćinstava koji se prostiru na površini od oko 20 hektara, čijom bi se kupovinom ovaj problem rešio. Stahujemo i da će doći do erozije tla na kom se nalazimo i time će biti ugrožene naše kuće – kaže Živorad Vasović čija kuća se nalazi u neposrednoj blizini gradskog groblja.

RINA

Pojedini vlasnici kuća pored gradskog groblja tvrde da im je još pre 20 godina, tadašnja vlast obećala da će im biti otkupljene kuće, a oni iseljeni i kažu da je bolje rešenje da im se otkupe domovi nego da se seče šuma.

Sa druge strane, u JKP „Gradsko zelenilo“ ističu da taj predlog nije moguće realizovati.

RINA

– To iziskuje da se izdvoji više desetina miliona dinara, što bi dodatno opteretilo budžet, a već imamo parcelu namenjenu za to i to bi bilo praktično bacanje novca. Za to vreme šumokradice, kradu stablo po stablo, a neki su uhvaćeni i na licu mesta i niko o tome ne priča – rekli su JKP „Gradsko zelenilo“.

Pročitajte još:

Ukoliko se uskoro ne pronađe rešenje, a meštani ne dozvole seču šume Čačanima ostaje da se stisnu na preostalih 40 ari ili da prestanu da umiru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti