Realizuje se jedna od najvećih investicija u Zapadnoj Srbiji: Jezero površine 139 hektara biće formirano na reci Rzav

06.07.2021

14:28

0

Vrednost čitavog projekta iznosiće 100 miliona evra

Realizuje se jedna od najvećih investicija u Zapadnoj Srbiji: Jezero površine 139 hektara biće formirano na reci Rzav
Copyright RINA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, obišao je radove na izgradnji brane i akumulacije “Arilje-profil Svračkovo”. Nakon izgradnje autoputa to je najveća investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, a njena vrednost sa završnim radovima iznosiće 100 miliona evra.

– Ova izgradnja je još jedan od primera koji pokazuje da se završavaju projekti koji su na svoju realizaciju čekali preko četrdeset godina. Završetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara , koje će biti u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka. Ali, imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja – rekao je Nedimović.

Branislav Nedimović, RINA

Radovi na izgradnji započeli su 2011, a prošle godine je zvršena ulazna građevina optočnog tunela kojim je predviđeno da protiče čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane. Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metar. To je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Pročitajte još

– Do sada je urađeno 25 odsto radova, u planu je da ceo projekat bude završen u narednih pet godina. Ove godine završavaju se najteži radovi, predviđeno je da bude uloženo 765 miliona dinara, a u narednom periodu ulagaće se preko milijardu dinara kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom – rekao je direktor JP “Srbijavode” Goran Puzović.

Najveća investicija u ovom delu Srbije finansira se uglavnom sredstvima Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike