Najezda zmija u Novom Pazaru, stanovništvo u panici: Gmizavci dugi i više od dva metra!

18.06.2024

11:02

0

Najdramatičnije je u gradskom naselju Bukreš, gde meštani viđaju zmije na asfaltu

Najezda zmija u Novom Pazaru, stanovništvo u panici: Gmizavci dugi i više od dva metra!
Copyright Profimedia

Na više lokacija u gradskim naseljima Novog Pazara primećene su zmije duge i više od dva metra. S obzirom na to da ovaj grad nema službu za bezbedno zbrinjavanja ovih gmizavaca, meštani su u strahu šta raditi u takvim situacijama. 

To su prizori koji su postali svakodnevica za građane Novog Pazara. Najdramatičnije je u gradskom naselju Bukreš, gde meštani viđaju zmije na asfaltu.

"Videli smo dve zmije. One se nalaze tačno ispod trafostanice, tu je njihovo leglo. Živimo u velikom strahu, najviše se plašim zbog bezbednosti dece. Moja su deca mnogo znatiželjna i njih mnogo interesuje kako izgleda zmija, šta ona može da uradi, a naravno ne znaju za posledice koje može da izazove zmija", kaže za Euronews Srbija Aida Redžović, meštanka naselja Bukreš.

Stručnjaci kažu da zmije koje se viđaju ovih dana u Novom Pazaru nisu otrovne, ali građani ipak moraju biti oprezni.

"U pitanju je smuk, zmija koja je neotrovnica. Razumljivo je da su građani zabrinuti jer od davnina postoje urođeni strahovi prema zmijama. Međutim, ne moraju da brinu zbog toga jer su to neotrovnice. Ne smeju da ih ubiju jer su ove zmije strogo zaštićene u Srbiji", objašnjava Eldin Alić, zoolog.

S obzirom na to da su zmije zaštićene, a nemamo službu koja je zadužena za bezbedno uklanjanje zmija, postavlja se pitanje šta građani da rade?

"Osnovna preventiva jeste izbegavati napuštene i zapuštene travnate površine. važno je redovno košenje dvorišta. Ukoliko se pojavi zmija ne treba praviti nagle pokrete, zato što zmija reaguje na napad napadom, odnosno ujedom. U veterinarskim apotekama postoje repelenti na bazi sumpora, hlora i to može biti jedan vid zaštite", rekao je za Euronews Srbija veterinar Damir Murić.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike