Izložba "Bata u 90 slika" otvorena u Srpskoj čitaonici u Irigu (FOTO)

13.06.2024

10:21

0

Autor: 24sedam

Bata je bio čovek iz naroda, i zato ovom putujućom izložbom na neki način se Bata vraća među narod - istakla je Elena Stojanović

Izložba "Bata u 90 slika" otvorena u Srpskoj čitaonici u Irigu (FOTO)
Copyright Privatna arhiva

Putujuća izložba fotografija "Bata u 90 slika" otvorena je danas u Srpskoj čitaonici u Irigu, a svi zainteresovani postavku će moći da vide u narednih desetak dana. 

Dobrodošlicu gostima poželela je direktorka Srpske čitaonice Vera Novković koja je i proglasila izložbu otvorenom, a prisutnima su se obratili Andrija Jorgić, direktor "Borbe" i  Elena Stojanović, autor izložbe.

Izložba "Bata u 90 slika" prikazuje deo bogatog života i nasleđa Velimira Bate Živojinovića, doajena srpske i jugoslovenske kinematografije. 

Privatna arhiva
 

- Bata je bio čovek iz naroda, i zato ovom putujućom izložbom na neki način se Bata vraća među narod. Nadamo se da smo uspeli da kroz ovih 90 fotografija dočaramo njegov život i bogatu karijeru, ali i da sačuvamo sećanje na njegove legendarne uloge - istakla je Elena Stojanović.

Nakon Istočnog Novog Sarajeva, Beograda, Bajine Bašte, Užica, Vrnjačke Banje, Novog Sada i sada Iriga, izložba će do kraja godine obići još gradova u Srbiji, a svoje putovanje završiti u Pekingu, gde čuvani Valter traje kao glumačka ikona.

- Nije bilo lako napraviti odabir od 90 fotografija, s obzirom na to da arhiva "Borbe" baštini skoro 800 fotografija Bate Živojinovića. Ništa na kvalitetu se ne bi izgubilo i da napravimo tri ili četiri paralelne izložbe. Izuzetno mi je drago da smo ovu izložbu otvorili ovde u Irigu, i to baš u Srpskoj čitaonici, a posebno me raduje što među posetiocima vidim i dosta pripadnika mlađe generacije - rekao je Jorgić.

Podsećanja radi, izložba "Bata u 90 slika" urađena je u saradnji "Borbe" i porodice Živojinović, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike