Održan pomen Velimiru Bati Živojinoviću: Pet godina od odlaska legendarnog Valtera (FOTO)

08.06.2021

11:48 >> 12:00

0

Na Novo groblje prvi je stigao sin Miljko Živojinović, a da odaju počast došli su i Branko Ružić, Dragan Petrović Pele, Vesna Jugović...

Održan pomen Velimiru Bati Živojinoviću: Pet godina od odlaska legendarnog Valtera (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Porodica legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića danas je dala petogodišnji pomen na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana gde je sahranjen.

Sin Miljko Živojinović je stigao među prvima, a da odaju počast došli su i Branko Ružić, Dragan Petrović Pele, Vesna Jugović, Olivera Katarina, kao i predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić.

– Ovo će biti poslednji pomen koji će biti održan u Aleji zaslužnih građana, planiramo na jesen, ako nam dozvole uslovi, da ga prebacimo u selo kod Mladenovca gde mu je sahranjena supruga – rekao je Miljko.

Antonio Ahel/ATAImages

Antonio Ahel/ATAImages

Antonio Ahel/ATAImages

Antonio Ahel/ATAImages

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je pre 5 godina u 84. godini života.

Živojinović je bio jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Na filmskom platnu debitovao je 1955. godine u filmu “Pesma sa Kumbare”.

Bio je Valter, Stole u bici na Neretvi, trgovac perjem Mirta, balkanski alfa mužjak Trokrilni, koji “ne voli da mu se tetke muvaju po stanu dok radi”, oficir JNA Gvozden, koji je “drugu Titu išao na sahranu 350 kilometara peške”.

Bio je narodni poslanik u četiri skupštinska saziva i kandidat Socijalističke partije Srbije na predsedničkim izborima 2002. pod sloganom “Znamo se”.

Velimir Bata Živojinović, glumac je koji je odigrao najviše uloga u jugoslovenskom filmu, bio je najpopularnija filmska zvezda i glumac koga su voleli milioni Kineza.

Printscreen/IMdb

Rođen je 1935. godine u Jagodini, otac Dragoljub je bio sudski izvršitelj, a majka Tioslava domaćica. Detinjstvo je proveo u selu Koraćica na Kosmaju. Sa 15 godina počeo je da radi kao scenski radnik u Akademskom pozorištu u Beogradu, a Pozorišnu akademiju uspeo je da upiše iz trećeg pokušaja.

U Beogradskom dramskom pozorištu je prvo statirao, a zatim dobijao manje uloge. U prvoj filmskoj ulozi u “Pesmi s Kumbare” (1955) reditelja Radoša Novakovića nije progovarao.

Veće uloge je ostvario u filmovima Veljka Bulajića “Vlak bez voznog reda” (1959) i “Uzavreli grad” (1961), što je bio uvod za ratne spektakle koje će snimiti s ovim rediteljem šezdesetih godina 20. veka.

Printscreen/IMdb

“Posle Tita, najveći narodni heroj Drugog svetskog rata”, napisali su autori Leksikona JU mitologije objavljenog 2004.

“Ima filmova u kojima od početka do kraja samo ubijam Nemce”, pričao je Bata Živojinović u dokumentarnom filmu “Cinema Komunisto” Mile Turajlić.

Za ulogu u filmu “Kozara” (1962) Veljka Bulajića, Živojinović je dobio Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Puli.

“Bitku na Neretvi” snimao je 18 meseci, a u najskupljem filmu snimljenom u Jugoslaviji igrale su svetske zvezde poput Jula Brinera, Orsona Velsa i Sergeja Bondarčuka pored Milene Dravić, Borisa Dvornika i Ljubiše Samardžića.

Printscreen/IMdb

Posle filmova autora koji su učestvovali u ratu i spektakla sa holivudskih zvezdama poput Ričarda Bartona, 1970-ih godina partizanski film postaje deo akcionog žanra. Za to je zaslužan reditelj Hajrudin Šiba Krvavac, u čijim filmovima “Most”, “Diverzanti”, “Partizanska eskadrila” i “Valter brani Sarajevo” je igrao i Živojinović.

Partizani nisu bili blatnjavi, izmučeni i gladni ratnici, već su prikazani kao moderni akcioni heroji.

Film “Valter brani Sarajevo” je prvi inostrani film prikazivan u Kini posle kulturne revolucije i videlo ga je više stotina miliona ljudi. Njegova popularnost u ovoj zemlji ne jenjava decenijama – radnici na mostu Zemun-Borča iz Kine poželeli su 2012. da Kinesku novu godinu provedu sa čuvenim Valterom. Tokom trodnevne posete Srbiji 2016, predsednik Narodne republike Kine Si Đinping sreo se sa Lulom Živojinović, udovicom čuvenog glumca, pisali su tada mediji.

YouTube / Printscreen

Iako je najpoznatiji po ulogama u partizanskim blokbasterima, Živojinović je ostvario zapažene uloge kod čuvenih reditelja jugoslovenskog Crnog talasa. Igrao je u prvom dugometražnom filmu Žike Pavlovića “Neprijatelj” (1965) nastaloj po priči Dvojnik Fjodora Dostojevskog.

Živojnovićeva uloga Miloša Bojanića u filmu “Tri” bila je jedna od najuspešnijih, a film je nominovan na nagradu Oskar 1966. u kategoriji Najbolji film van engleskog govornog područja.

Sledeći Petrovićev film “Skupljači perja” je oduševio publiku u Kanu, a sa Bekimom Fehmijuom, Bata Živojinović igra glavnu ulogu.

Igrao je i u filmu “Majstor i Margarita” po romanu Mihaila Bulgakova, a zatim i u adaptaciji knjige Hajnriha Bela, “Grupni portret s damom”.

ATA Images/ Antonio Ahel

Pred kraj Petrovićevog života, dvojica saradnika su se našli na različitim političkim stranama. Živojinović je bio kandidat Socijalističke partije Srbije na izborima 1992, a Petrović je iz Demokratske stranke prešao u Liberalnu stranku Nikole Miloševića.

Kandidovao se za predsednika Srbije 2002, ali je Slobodan Milošević, tada u pritvoru u Haškom tribunalu, podržao Vojislava Šešelja. Na izborima je dobio 120.000 glasova i sledeće godine se povukao iz politike.

Pročitajte još

I danas se citiraju replike koje je kao Trokrilni izgovarao u filmu “U raljama života”. Rajko Grlić nije imao dilemu – ovaj lik je mogao da igra samo Velimir Bata Živojinović.

– Nisu ga slučajno zvali jugoslovenskim Džonom Vejnom, to je bio isti pristup glumi. Obojica su bili veći od života, a istovremeno su igrali sam život – kazao je Rajko Grlić za BBC na srpskom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike