Na ovo su Prijepoljci čekali 10 godina: Dobili su adekvatnu zdravstvenu zaštitu u Brodarevu i Kolovratu

11.06.2024

14:43

0

Konačno su se oslobodili velikih muka

Na ovo su Prijepoljci čekali 10 godina: Dobili su adekvatnu zdravstvenu zaštitu u Brodarevu i Kolovratu
Copyright RINA

Nakon deset godina u Zdravstvenoj stanici u Kolovratu ponovo je počela sa radom laboratorija i stomatološka ordinacija. Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić u društvu direktora Opšte bolnice Prijepolje Branka Gojakovića, direktora Doma zdravlja Elmedina Čičića i Aleksandra Lazića, direktora Zdravstvenog centra Užice obišao je ovu zdravstvenu stanicu kao i onu u Brodarevu.

Iz lokalne samouprave najavili su i nova ulaganja u cilju unapređenja zdravstvenih usluga u Prijepolju. Inače, stomatološke i laboratorijske usluge u Kolovratu koristiće nekoliko hiljada građana koji gravitiraju na ovom području.

RINA
 

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popodić istakao je da su se potrudili da sve usluge dovedu do građana. - Ono što je bitno za Kolovrat i Brodarevo jeste da smo uveli da su stomatološke ordinacije ponovo počeli da rade za sada privremeno, ali ćemo se boriti da one rade u punom kapacitetu tokom cele godine. Što se tiče laboratorija, opština nije učstvovala direktno u novcu ali smo indirektno dali značaj - kazao je Popadić.

- Danas će početi i laboratoriji u Brodarevu da radi isti analize, neće više morati da idu 25 kilometara da ih urade, već će sve moći u svom mestu - kazao je Gojaković. On zahvalio predsedniku opštine na dosadašnjoj pomoći bolnici u Prijepolju.

Direktor Opšte bolnice Prijepolje Branka Gojaković je istakao da će od danas građani moći da urade komplet laboratoriske analize, što će umnogome olakšati građanima Kolovrata i ostalih mesta koje gravitiraju ka ovoj ambulatni, a rasterećena će biti i laboratorija u Prijepolju.

- Mi smo u toku procesa nabavke stuba za laparaskopiju što je najveća investicija u našoj bolnici vrednosti 8,5 miliona dinara - rekao je Gojaković. Opšta bolnica Prijepolje radi na aktiviranju rada skenere, krenula je edukacija rendgen tehničara i radiologa.

RINA
 

Inače, nabavka aparata za laboratoriju je donacija firme Adok, a u nabavci ostale opreme učstvovala je lokalna samouprava i Zdravstveni centar Užice.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Aleksandra Lazića rekao je da se trude i zalažu da se zanovi oprema, da se omoguće nove analize i dostupnost pacijenata.

- Drago mi je da u Prijepolju postoje zdravstvene stanice Kolovrat i Brodarevo koje su servis lokalnom stanovništvu, što rasterećuje i bolnicu i Dom zdravlja. Nije to mali broj, u Kolovratu je prijavljeno negde oko 5 500 opredeljenih pacijenata - kazao je Lazić.

On je apelovao na povratak lekara u svoje matične ustanove i gradove.

RINA
 

Direktor Doma zdravlja Prijepolje dr Elmedin Čičić rekao je da zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave i ZC Užice stanovnici Kolovrata i Brodareva će imati ponovo tu privilegiju da koriste stomatološke usluge u svom mestu.

- To je veliki benefit jer su ljudi iz ovih naselja dugo godina tražili da se započne rad stomatoloških ordinacija. Lokalna samouprava je obezbedila sredstva za plaćanje lekara i stomatoloških sestri - kazao je Čičić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike