Berba je potrajala samo nekoliko dana: Umesto pet tona, Đorđevići jedva da imaju 1.200 kg kajsija

21.07.2021

12:46 >> 13:16

0

Na plantaži u Gornjoj Trnavi kod Topole, prolećni mraz je obrao više od polovine ovogodišnjeg roda

Berba je potrajala samo nekoliko dana: Umesto pet tona, Đorđevići jedva da imaju 1.200 kg kajsija
Copyright RINA

Ovogodišnja berba kajsije završena je u rekordnom roku, trajala je svega par dana, dok u brojnim zasadima berbe nije ni bilo, jer je mraz na pojedinim lokalitetima obrao celokupan rod.

Na plantaži kod Slađana Đorđevića u Gornjoj Trnavi kod Topole, prolećni mraz je obrao više od polovine ovogodišnjeg roda, tako da je umesto očekivanih pet tona, ovog leta iz voćnjaka na otkup otišlo samo 1.200 kilograma.

Pročitajte još

– Zasad je starosti sedam godina, sorte roksana i kečkemetska ruža. Kajsija je dobro ponela proletos, međutim, mraz nas je uništio, pa nam je ostalo 1.200 kilograma kajsija, što je 25 odsto od celokupnog prinosa. Cena nije bila loša – oko 100 dinara za kilogram, ali šta vredi kad nemamo šta da naberemo – kaže Slađan Đorđević.

RINA

Visoke temperature u prethodnom periodu uticale su na kvalitet kajsije, ali ipak prva klasa mora da zadovolji kriterijume kupaca.

RINA

– Prva klasa treba da bude više obojena, ali, sobzirom na visoke temperature, nije stigla da dobije tu potrebnu obojenost, već je brzo dobila žutu boju i počela je da mekša. Svi traže da bude idealan plod, ali budući da je ima malo, nisu mnogo strogi na otkupu. Može da prođe i sa nekim sitnijim oštećenjem – objašnjava ovaj voćar.

Pročitajte još

Prema rečima voćara, iz godine u godinu sve je teža situacija što se tiče kajsija. Iako je cena solidna i od kajsije bi mogli da ostvare solidnu zaradu, mraz u proleće obere veći deo roda, pa ove voćke ne ostane ni za džem i rakiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike