Osuđenici u Zaječaru čistili francusko vojno groblje: Ali ovo nije prvi put da učestvuju u ovakvim projektima

09.05.2024

13:07

0

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio da su osuđena lica rado prihvatila da pomognu u uređenju francuskog vojnog groblja

Osuđenici u Zaječaru čistili francusko vojno groblje: Ali ovo nije prvi put da učestvuju u ovakvim projektima
Copyright mpravde.gov.rs

Osuđenici Okružnog zatvora u Zaječaru učestvovali su sa zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću "Higijena" u akciji čišćenja francuskog vojnog groblja u tom gradu kako bi im pomogli u održavanju prostora koji je jedinstven na području istočne Srbije, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

mpravde.gov.rs
 

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je tim povodom da su osuđena lica rado prihvatila da u sklopu svog radnog angažovanja posete francusko vojno groblje kako bi pomogli u uređenju prostora koji je izuzetno važan za kulturno-istorijsku baštinu srpskog i francuskog naroda.

Dodao je da je 9. maj, kada se slavi Dan Evrope, prilika da se sećanjem na postradale za slobodu ukaže na značaj mira, jedinstva i saradnje među narodima.

mpravde.gov.rs
 

Carević je podsetio da su osuđena lica iz više kazneno-popravnih ustanova, povodom stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, učestvovala u projektu "Jedno drvo za jednog ratnika" tokom kojeg je od 2014. do 2018. godine posađeno 1,3 miliona sadnica drveća, koliko se smatra da je Srbija izgubila stanovnika u Velikom ratu.

"Osuđenici su učestvovali u sadnji drveća na više od 250 lokacija širom zemlje i to na nekima od najnepristupačnijih za sadnju kako bi pomogli da se sačuva sećanje na svaku žrtvu u Prvom svetskom ratu, ali i da se i na ovaj način unapredi ekološka svest građana i saniraju teško pogođena klizišta", istakao je Carević.

mpravde.gov.rs
 

Na francuskom vojnom groblju u Zaječaru sahranjeno je 85 državljana te zemlje, čija je vojska, zajedno sa jedinicama Prve srpske armije, učestvovala u oslobađanju tog grada 19. oktobra 1918. godine. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike