U Novom Sadu desetak slučajeva trovanja kućnih ljubimaca: "Koriste neku vrstu nervnih otrova koji su opasni i za ljude" (VIDEO)

11.04.2024

16:20

0

Prema rečima vlasnika, Duška Medića, njegov pas Laza se otrovao paštetom koju je pronašao kod Šodroša, a tužilaštvo je naložilo obdukciju

U Novom Sadu desetak slučajeva trovanja kućnih ljubimaca: "Koriste neku vrstu nervnih otrova koji su opasni i za ljude" (VIDEO)
Otrovan pas u Telepu - Copyright Tanjug/Video

Tokom poslednjih nekoliko dana zabeležena su tri slučaja trovanja pasa na novosadskom Telepu, u blizini Šodroša, a nešto ranije i šest mačaka, javlja dopisnik Tanjuga iz Novog Sada. U ulici Jerneja Kopitara zabeležena su tri trovanja pasa, a jedan od njih je bio i ljubimac Dušana Medića.

Prema rečima vlasnika, Duška Medića, njegov pas Laza se otrovao paštetom koju je pronašao kod Šodroša, a tužilaštvo je naložilo obdukciju.

"Kad smo došli kući, on je počeo da se trza. Vrlo brzo smo ga odveli kod najbližeg veterinara, a pas je preminuo u roku od desetak minuta", ispričao je Medić.

Medić je dodao i da je od veterinara saznao da je u pitanju neka vrsta nervnog otrova, te da je on opasan i za ljude, ne samo za životinje.

"Pse kad otrujete mišomorom i drugim hemikalijama koje su dostupne građanima, ne budu takve reakcije i pas ima šanse da se izvuče. Ovo je sad izgledalo baš kao da neko ima nameru, ne da zaplaši pse, već da ih usmrti", kazao je Medić.

Inače, na Telepu, delu novog Sada u kojem su uglavnom porodične kuće, ima mnogo kućnih ljubimaca.

"Ubijanje životinja je krivično delo"

Upravnik prihvatilišta ZOO Higijene Milan Kvrgić rekao je da je ubijanje i zlostavljanje životinja krivično delo u Republici Srbiji.

"Bitno je reći našim građanima ukoliko sumnjaju da je pas otrovan, da odmah pozovu policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova da izađu na teren, a oni će obavestiti veterinarsku inspekciju posle čega će biti sačinjen zapisnik i pokrenuto tužilaštvo. Bitno je i psa odvesti u najbližu veterinarsku stanicu jer tu su minute u pitanju", rekao je Kvrgić.

Prema članu 269, za zlostavljanje životinja predviđena je zatvorska kazna do dve godine i novčana kazna od 10 do 100 hiljada dinara. Poslednji dostupni podaci govore da je 2022. godine 25 lica osuđeno, a jedno dobilo zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike