Viršlama i svinjskim papcima truju pse! Monstrumi ubijaju životinje širom Beograda, vlasnici u strahu za svoje kućne ljubimce

13.03.2023

09:02

0

Trovanje životinja je krivično delo za koje je predviđena zatvorska kazna do godinu dana

Viršlama i svinjskim papcima truju pse! Monstrumi ubijaju životinje širom Beograda, vlasnici u strahu za svoje kućne ljubimce
Trovanje pasa - Copyright Profimedia

Monstruozni čin trovanja pasa na Gročanskom keju, gde je preminulo nekoliko životinja, poslednje je u nizu koji, kako se čini, nema kraja!

Na društvenoj mreži Fejsbuk jedan sugrađanin je napisao da je na keju i kod Osnovne škole "Ilija Garašanin", nekoliko pasa preminulo nakon što je pojelo otrovne svinjske papke koje je nepoznata osoba bacila. 

Printscreen/Facebook
 

- Neko je na Gročanskom keju i ispred osnovne škole bacao otrovne svinjske papke. Ima dosta otrovanih pasa. Pazite na decu i nemojte ih izvoditi po travnjaku - piše u ovoj objavi. 

Nažalost, ovo nije usamljeni slučaj - u Krnjači, u naselju Reva, početkom februara došlo je do masovnog trovanja pasa.

U Krnjači je tada viršlama otrovano šest pasa, od kojih su dva bila vlasnička.

Takođe, građani su u februaru zabeležili da je otrov bačen i kod crkve Svetog velikomučenika Dimitrija, na Novom Beogradu, te su apelovali na vlasnike kućnih ljubimaca da obrate pažnju prilikom šetanja svojih pasa.

Kako pomoći psu?

Freepik
 

Kod trovanja pasa veterinari savetuju da je svaki minut važan i da je neophodno odmah reagovati.

Trovanje životinja - krivično delo

Prema članu 269. Krivičnog zakonika Srbije, trovanje životinja je krivično delo za koje je predviđena zatvorska kazna do godinu dana i novčana kazna od 10.000 do 100.000 dinara.

Vlasnici kod pasa na prvi pogled mogu da vide, ukoliko je životinja otrovana kreozanom (žuti prah), izraženo dahtanje i ubrzano disanje.  

Tada je obavezno izazvati povraćanje sa troprocentnim hidrogenom, kako bi pas izbacio otrov koji je pojeo. Ovaj hidrogen je potrebno davati sve dok životinja ne počne da izbacuje belu penu. 

Nakon toga potrebno je dati kapsule aktivnog uglja i hladiti životinju ledom ili vodom.

Šta je žuti, a šta roze prah?

Privatna arhiva
 

Roze prah je dikumarol, kumulativni otrov, koji ima odloženo dejstvo i koji ne daje akutnu sliku. Kod životinje dovodi do difuznog unutrašnjeg krvarenja, odnosno životinja posle izvesnog vremena iskrvari.

S druge strane, tu je i žuti prah, kreozan, koji je zabranjen kako kod nas, tako i u Evropskoj uniji, pa je upitno i kako neka osoba uopšte dolazi do njega. Žuti prah izaziva stravično podizanje temperature i razara želudac, što znatno ubrzava proces uginuća životinje.

"Kalemegdan" još svi pamte

Slučaj od pre tri godine koji se dogodio na Kalemegdanu, kada je ubijeno nekoliko vlasničkih pasa, građani još uvek pamte.

Dežurne ekipe JKP "Veterina Begrad" tada su izašle na teren, a direktor tog preduzeća Budimir Grubić je istakao da su odmah odreagovali da saznaju o čemu se radi i o kojoj vrsti trovanja je reč.

Tada, kako je naveo, nije postojala intoksikacija uneta preko hrane.

- Nema povraćanja, nema visoke temperature, samo ataksija, odnosno spoticanje, nestabilan hod i nemogućnost koordinacije pokreta - naveo je tada on.

Grubić je tada dodao da se sumnja da je neko prosuo određenu hemijsku supstancu, koja se može kupiti u farbama.

- To može da bude formaldehid, ili ketoni ili bilo šta što je vezano za farbe, boje, lekove, ili tako nešto što je upila zemlja, a da je toga bilo dovoljno, i da je, tokom današnjeg dana, kada je bilo sunčano, moglo da isparava - rekao je Grubić tada, i dodao da se sumnja da su psi to onda onjušili i uneli u sebe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike