Dođite u prestonicu srpske pršute - Mačkat! Ovog vikenda održava se Pršutijada, sprema se spektakl za sva čula!

28.02.2024

17:10

0

U centru gastronomskog uživanja okupiće se 10 izlagača i ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mestu vide i probaju tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta

Dođite u prestonicu srpske pršute - Mačkat! Ovog vikenda održava se Pršutijada, sprema se spektakl za sva čula!
Pršuta - Copyright Pixabay

Čuvena tradicionalna manifestacija u prestonici srpske pršute zakazana je za ovaj vikend na Mačkatu. Da je osim dobrog zalogaja zagarantovan i dobar provod pokazuje podatak da će majstori violine Branko Ristić i Saša Petrović svirati na otvaranju Pršutijade.

- Branko Ristić i Saša Petrović proglašeni su majstorima violine na 5. Jubilarnom Saboru violinista Srbije u Pranjanima. Tako će svi posetioci Pršutijade na samom startu imati priliku da uživaju u muziciranju ovih vrsnih majstora na kraljici svih instrumenata, violini, a biće to i pozivnica za predstojeći Sabor koji se ove godine održava 16. 17. i 18. avgusta u suvoborskoj varošici Pranjani - kažu organizatori.

RINA
 

U centru gastronomskog uživanja u selu Mačkat okupiće se 10 izlagača i ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mestu vide i probaju tradicionalni proizvodi visokog kvaliteta, birani domaći mesni proivodi, koji se vekovima proizvode na području opštine Čajetina.

Pršutijada po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca, spada u red nacionalnih manifestacija i zaslužuje "povratak na velika vrata" u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor.

- Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa - dodaju organizatori.

Svake godine za posetioce Pršutijade organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda. Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i drugih institucija.

Tokom sva tri dana trajanja ove 22. Pršutijade održava se sajamska prodaja suvomesnatih proizvoda od 9 do 18 časova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike