Zvali su ga ludi Jevta, a sad ima svetski raritet: Pršut od 300 evra (FOTO+VIDEO)

14.01.2024

20:10

0

Svinje hrani bananama, lubenicama, bundevama, pa prodaje pršutu 300 evra za kilo!

Zvali su ga ludi Jevta, a sad ima svetski raritet: Pršut od 300 evra (FOTO+VIDEO)
Marko Jevtić - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Nijedna svečana trpeza ne može se zamisliti bez mesa, a jedan od najcenjenijih prerađevina je pršuta. Na svetu je najpoznatija i najskuplja španska pršuta, mada mi možda imamo i bolju!

Marko Jevtić iz Velike Plane pre par godina je dobio ideju da svoje svinje tovi potpuno zdravo - voćem i povrćem. Sve je počelo kada mu je drug zatražio da jednu svinju othrani za njega na prirodan način, pa je on shvatio da bi tako mogao da proba sa većim brojem svinja.

Opredelio se za uzgoj domaćih rasa moravki i resavki, koje hrani “bogato”: lubenice, trešnje, banane, bundeve, krmačama i pasićima obavezno daje surutku i mlečne prerađevine. Gude jedino ne vole citruse, limune, pomorandže i slično, ali se zato sezonskim voćem i povrćem goste svaki dan.

“Ja se mnogo razlikujem od svih naših proizvođača u zemlji, jer ja jedini uzgajam tu svinju od praseta do kraja i onda nisam uzeo iz tova ova svinju gde je ona napredovala kilogram dnevno, nego baš radim svoju proizvodnju i onda zato moram da se razlikujem od svih i po ceni i po kvalitetu i po svemu”, kaže Marko u emisiji “24sedam sa Marom”.

Ove svinje se tove duže od godinu dana i u proseku imaju oko 115 kilograma kad dođe vreme za njihovu preradu.

“Unese ona verovatno dovoljno kalorija u sebe tokom dana, ali ih tako isto potroši u ovom blatu, u jurnjavi po dvorištu, jer bukvalno je ovde kao na trialtonu, ne zna se šta radi, da li pliva, da li trči, da li skače”, objasnio je voditeljki Mariji Atanasković.

"Igre bez granica"

Zanimljivo je da sve ove “igre bez granica” u blatu vole da gledaju ljudi, jer Marko ima video nadzor koji pokriva farmu i snimak se neprekidno emituje na njegovim društvenim mrežama.

“Neke televizije su stavile kamere i zatvorile ljude, da ih ne nazovem svakako, a ja sam zatvorio životinje, mislim da su to plemenite životinje i mnogo je lepše gledati moju farmu uživo na YT nego na TV gledate neke rijalitije.”

Marko je na farmi gajio i koze, ali je morao da ih pokloni jer ima velikih problema sa pronalaskom radne snage. Kako kaže, ljudi jednostavno neće da rade, bez obzira što se ovaj posao plaća i 80.000 dinara mesečno.

Svo svoje meso Marko suši na Zlatiboru kod proverenih ljudi, a pršutu prodaje po ceni od 300 evra za kilogram, mada se ne može kupiti na kilogram, već samo ceo komad.

Da li samo najskuplju robu nema problema prodati u Srbiji, zbog čega je španska pršuta poznata u svetu i koji je njegov cilj sa ovom proizvodnjom, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije”24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike