Priboj dobija svoju Skadarliju: Popločava se glavna ulica u opštini na Limu - vraća se jedinstveni duh čaršije (FOTO)

09.02.2024

13:06

0

Prosečna širina rekonstruisanog dela je sedam metara, a ukupna površina prostora koji se rekonstruiše je 2.200 kvadrata

Priboj dobija svoju Skadarliju: Popločava se glavna ulica u opštini na Limu - vraća se jedinstveni duh čaršije (FOTO)
Copyright RINA

Glavna ulica u Priboju, čija je rekonstrukcija počela pre tri godine, uskoro će, ako vreme posluži, najvećim delom biti u sasvim novom ruhu. Radovi na drugoj deonici, koji su počeli krajem prošle godine, ovih dana, zahvaljujući prolećnim temperaturama u februaru, ulaze u završnu fazu.

Već je zamenjena vodovodna mreža, odnosno glavni vod i sekundarni priključci do kuća i zgrada, regulisana je kišna kanalizacija, a upravo se kolovoz i trotoari popločavaju behaton pločama.

- Duž ulice gde ima uslova, projektom su planirana i parking-mesta, a ulica će dobiti i novu javnu rasvetu. Sve to polako postaje jedna nova urbana celina, po ugledu na moderne i uređene gradove u zemlji i okruženju. Prva deonica ove ulice na Brijegu i oko hotela, od Muzeja do OŠ "Branko Radičević" od nepunih 250 metara, završena je pre dve godine, a sada je u zahvatu deonica od 224 metra, od zgrade Zavičajnog muzeja do raskrsnice na ulasku u Stari Priboj iz pravca novog dela grada - potvrđeno je u lokalnoj samoupravi.

Prosečna širina rekonstruisanog dela je sedam metara, a ukupna površina prostora koji se rekonstruiše je 2.200 kvadrata.

Posao na ovoj deonici zajednički finansiraju Vlada Srbije, odnosno Kabinet ministra zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj, i Opština Priboj, u odnosu 60-40 odsto.

- U planu je i kompletna rekonstrukcija ulice 12. januar u Starom Priboju, žargonski rečeno od skvera do skvera, u dužini od jednog kilometra. I dalje će se raditi etapno, kako se budu obezbeđivala finansijska sredstva. Kada bude potpuno rekonstruisana, ulica 12. januar, kao glavna ulica u starom delu grada, biće jedinstvena ambijentalana celina, uz onaj nekadašnji, samo ovom kraju svojstven duh stare čaršije - poručuju iz lokalne samouprave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike