Božićna vožnja je nešto najlepše tokom praznika: Veličanstven prizor na ulicama Čačka (FOTO)

07.01.2024

13:32

0

Hiljade vozila prodefilovalo glavnom gradskom ulicom

Božićna vožnja je nešto najlepše tokom praznika: Veličanstven prizor na ulicama Čačka (FOTO)
Copyright RINA

Božić je na ulicima Čačka proslavljen uz tradicionalnu vožnju oko hiljadu kamiondzija, motirista, traktorista i automobila. Uz zvuke sirena pozdravili su prisutne Čačane, pa je najradosniji hrišćanski praznik u gradu na Moravi izgledao spektakularno.

- Svake godine, božićna vožnja bude nešto najlepše. Treba da čuvamo naš duh, tradiciju i porodicu, i zbog toga dolazimo na ovaj veličanstven dogadjaj. Kada vidite ovoliko kamiona, i drugih vozila, ispune vam se duša i srce, zbog toga volimo Božić - kazao je za RINU, Isidor Ristović koji je došao sa svojom porodicom na tradicionalnu vožnju.

 

Žitelji zapadne Srbije od davnina su se okupljali na trgovima u gradovima i varošicama, kako bi proslavili Božić.

- Ta tradicija se očuvala, pa meštani i dalje imaju običaj da se nađu, provozaju i u skladu sa narodnim verovanjem otpočnu neki posao baš na ovaj dan. Svako dođe sa čim ima, traktor, konji, motor, pa čak i sa kosačicom. U našem narodu godina se računa od Božića do Božića i verovanje je da kakav nam bude taj dan, takva će biti i cela godina i prave se planovi za sledeću godinu -rekao je za hroničar dogadjaja Dragiša Gavrilović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike