Trpeza je bogata i posna: Mladena iz Čačka seća se vremena kada se večera na Badnje veče postavljala na slami rasutoj po podu!

06.01.2024

16:45 >> 16:46

0

Badnji dan ujedno predstavlja i i kraj šestonedeljnog posta

Trpeza je bogata i posna: Mladena iz Čačka seća se vremena kada se večera na Badnje veče postavljala na slami rasutoj po podu!
Copyright Foto: RINA

Trpeza na Badnji dan obavezno je posna, a domaćice od ranog jutra su na nogama i spremaju kako za danas tako i za sutrašnji veliki praznik. Mladena Gojković iz Čačka ima pune ruke posla, kako bi spremila posna jela u kojima će uživati čitava porodica.

- Pasulj posni, pite, punjene paprike i puno salata, riba. Sve to mora da se nađe na trpezi za Badnje veče. Nije mi teško da spremam, jer to su običaji koji se decenijama u našoj porodici prenose sa kolena na koleno, a ova noć svakako je najlepša u godini, rekla je za RINU Mladena.

Ova vitalna Čačanka seća se i nekih prošlih vremena, kada se na Badnje veče večera služila na slami koja je bila rasuta po podu.

Foto: RINA
 

- Dosta slame se postavi nasred kuće i tu se postavljaju svi specijaliteti koji se tog dana sprema. Cela porodica se tu okuplja i svi ti tanjiri koji se tada koriste se ne sklanjaju do Božićnog jutra, jer se veruje da sveci na svakom ostavljaju poseban znak i to se ujutru tumači“, kaže ova Čačanka.

Na Badnji dan važi verovanje da se ne ide u goste, a da se veče obavezno provodi u krugu porodice, dok se na Božić obilaze prijatelji.

Badnji dan ujedno predstavlja i i kraj šestonedeljnog posta koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, kada će se vernicu uz česnicu, pečenje i položajnika omrsiti i proslaviti Hristovo rođenje.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike