24SEDAM RUMA Evolucija rumske Glavne ulice: Održano predavanje "Velikim sokakom od kuće do kuće"

05.07.2023

22:25

0

Autor: 24sedam

Na zanimljiv i duhovit način, Bošković je rumskoj publici prezentovao istoriju najužeg jezgra naselja

24SEDAM RUMA Evolucija rumske Glavne ulice: Održano predavanje "Velikim sokakom od kuće do kuće"
Copyright Opština Ruma

Glavna ulica, koju mnogi smatraju žilom kucavicom Rume, bila je centralna tema večerašnjeg predavanja "Velikim sokakom od kuće do kuće", koje je održao muzejski savetnik i istoričar Đorđe Bošković.

Na zanimljiv i duhovit način, Bošković je rumskoj publici prezentovao istoriju najužeg jezgra naselja. Ovaj deo grada je nekad bio dom najuglednijih i najbogatijih građana, te središte trgovaca, zanatlija i lekara.

Kroz dostupne izvore popisa stanovništva i planova, Bošković je otkrivao informacije o ljudima koji su posedovali kuće tokom stotinak godina, od druge polovine XIX do prve polovine XX veka. Prezentacija je obuhvatala informacije o porodicama poput Pejačević, Maksimović, Biorac, Rister, Kritovac, Đurišić, Hondl, Gruber, Micić i mnogih drugih. Kroz priče o njima, publika je saznala o prvim bioskopima, apotekama, šeširdžijskim radnjama, pekarama i autobuskim prevoznicima.

Bošković je detaljno prikazivao kako su se menjali vlasnici pojedinih kuća, poput prelaska porodične kuće jevrejske porodice Hirš u vlasništvo Marije Hofman. Posebno se istakla priča o dve kuće porodice Vojnović koje su postojale na lokaciji današnjeg Malog parka do Drugog svetskog rata. Predavanje je bilo ilustrovano brojnim starim fotografijama, pružajući publici uvid u evoluciju gradskog jezgra Rume.

Predavanju u bašti Gradske biblioteke "Atanasije Stojković" prisustvovala je i predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, koja je istakla koliko je bilo interesantno pratiti promene i adaptacije objekata u skladu s novim potrebama. Takođe je naglasila kako je bilo fascinantno sagledati stilove života i promene u društvu kroz prošlost.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike