24SEDAM RUMA Izložba "Tradicija vašara u Srbiji" otvara se 3. septembra

01.09.2023

19:25

0

Autor: 24sedam

Izložba je nastala tokom 2022. godine u produkciji etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije uz podršku Ministarstva kulture

24SEDAM RUMA Izložba "Tradicija vašara u Srbiji" otvara se 3. septembra
Ruma - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Izložba "Tradicija vašara u Srbiji" će biti otvorena u Holu Kulturnog centra "Brana Crnčević" u nedelju, 3. septembra 2023. godine, s početkom u 19 časova.

Ova izložba prikazuje reprodukovane fotografije, pisanu i audio-vizuelnu građu iz fondova Etnografskog muzeja u Beogradu, Muzeja Vojvodine, Narodnih muzeja širom Srbije, kao i iz drugih značajnih institucija kao što su Muzej Staro selo Sirogojno, Zavičajni muzej Knjaževca, Zavičajni muzej Ruma, Istorijski arhivi i Muzeji u različitim gradovima. Takođe, tu su i fotografije iz privatnih kolekcija, poput one Dušana Dinića iz Negotina, kao i iz elektronskih izvora.

Ivana Jovanović Gudurić, koordinator izložbe i viši kustos u Muzeju grada Novog Sada, naglašava: "Tokom proteklih decenija, etnolozi zaposleni u muzejima su sakupili dragocenu građu o najpoznatijim vašarima na našim prostorima. Ova građa obuhvata arhivalije, fotografije i video zapise nastale od sredine 20. veka do danas." Ona ističe ideju objedinjavanja postojeće građe kako bi se predstavila široj javnosti, kao i promovisala zajednička saradnja etnologa u prezentaciji kulturne baštine.

Izložba je nastala tokom 2022. godine u produkciji etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije uz podršku Ministarstva kulture.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike