24SEDAM RUMA Otvorena manifestacija "Dani Matice srpske": Omaž Atanasiju Stojkoviću (FOTO)

15.09.2023

22:01

0

Autor: 24sedam

Nakon otvaranja izložbe, profesor Filozofskog fakulteta na katedri za istoriju i saradnik Matice srpske, Nenad Ninković, održao je predavanje pod nazivom „Srpske seobe u Rusiju u 18. veku“

24SEDAM RUMA Otvorena manifestacija "Dani Matice srpske": Omaž Atanasiju Stojkoviću (FOTO)
Copyright Opština Ruma

Večeras je u Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ svečano otvorena manifestacija „Dani Matice srpske“ izložbom pod nazivom „Da li ste znali o Atanasiju Stojkoviću“, čiji je autor Jelena Vidaković.

Ova nova manifestacija će ove godine staviti fokus na slavnog Rumljanina, Atanasija Stojkovića, srpskog naučnika i književnika čije ime rumska biblioteka ponosno nosi.

Jubilej - 250 godina od rođenja Stojkovića, će takođe biti obeležen od 15. do 20. septembra. Matica srpska, Gradska biblioteka i Zavičajni muzej Ruma organizovaće programe posvećene Atanasiju Stojkoviću s ciljem da široku javnost i naše sugrađane upoznaju s njegovom bogatom biografijom, profesionalnim radom i širinom njegovog stvaralačkog duha u oblastima nauke, književnosti i jezika.

Direktor rumske biblioteke, Damir Vasiljević Toskić, istakao je da Atanasije Stojković, kao veoma značajna istorijska figura, zaslužuje iskazano poštovanje. Bio je jedan od najobrazovanijih Srba svog vremena, posvećen i naučnom i književnom stvaralaštvu, rekao je na svečanom otvaranju manifestacije.

Nakon otvaranja izložbe, profesor Filozofskog fakulteta na katedri za istoriju i saradnik Matice srpske, Nenad Ninković, održao je predavanje pod nazivom „Srpske seobe u Rusiju u 18. veku“.

Atanasije Stojković, pisac prve knjige iz fizike na srpskom jeziku i autor prvog romana u novijoj srpskoj istoriji, bio je profesor i rektor Univerziteta u Harkovu. Predavanje profesora Ninkovića, mada se fokusiralo na 18. vek, obuhvatilo je i period od 14. veka. Rumljani su imali priliku da sagledaju celokupnu srpsko-rusku saradnju, koja se protezala ne samo na teritorije Srbije i Rusije, već je bila prisutna i na Svetoj Gori. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike