24SEDAM RUMA "Deca čuvari tradicije - Đeram": Proslava tradicionalnih narodnih igara i pesama okupila preko 300 učesnika (FOTO)

16.09.2023

18:20

0

Autor: 24sedam

Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, prisustvovala je manifestaciji i pohvalila rad kulturno-umetničkog društva i udruženja žena u Stejanovcima

24SEDAM RUMA "Deca čuvari tradicije - Đeram": Proslava tradicionalnih narodnih igara i pesama okupila preko 300 učesnika (FOTO)
Copyright Opština Ruma

U prelepom ambijentu i uz sjajnu atmosferu, pun Dom kulture u Stejanovcima danas je bio poprište manifestacije „Deca čuvari tradicije - Đeram".

Ova proslava tradicionalnih narodnih igara i pesama okupila je preko 300 učesnika. Folklorno umeće demonstriralo je šest kulturno-umetničkih društava, kako u centru sela, tako i na bini Doma kulture. Velike aplauze dobili su folklorni ansambli: SPKD „Prosvjeta" Prnjavor, KUD „Srem" Jakovo, KUD „Mladost" Velika Greda, KUD „Čigra" Ljukovo, KUD „Voganj" iz Vognja i, naravno, domaći KUD „Stevan Petrović Brile“.

Gastronomska ponuda ovog događaja bila je izvrsna zahvaljujući aktivnostima žena iz Kupinova, Surčina, Boljevaca, Ašanje, Kraljevaca, Dobrinaca, Klenka, Šašinaca, Golubinaca, Pećinaca, Šimanovaca, Putinaca i Rume.

Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, prisustvovala je manifestaciji i pohvalila rad kulturno-umetničkog društva i udruženja žena u Stejanovcima. Ocenila je da su Stejanovci jedno od najaktivnijih sela u opštini.

„Stejanovci su zasluzni za ovu jedinstvenu promociju kulture i tradicije, dobro poznatu širom Srema, jer je pre 17 godina odavde krenula manifestacija Đeram. Ideja da se čuvaju i neguju običaji, tradicija, pre svega folklor, od velikog je značaja za očuvanje našeg kulturnog nasleđa. Želim da pozdravim sve naše drage goste iz Republike Srpske i drugih krajeva Srbije koji su svojim umećem i talentom uveličali predivnu manifestaciju“, izjavila je predsednica Ćirić.

„Deca čuvari tradicije - Đeram predstavlja istinski biser našeg kulturnog nasleđa, negujući kulturu, čuvajući običaje i podstičući ostanak mladih na selu“, poručila je predsednica Ćirić.

Željko Dvorzak iz Pokrajinskog sekratarijata za privredu i turizam izrazio je zadovoljstvo načinom na koji se u rumskoj opštini neguju tradicija i običaji.

„Oduševljen ovim što vidim, puno ljudi, divne dece koji neguju tradiciju i običaje našeg naroda. Drago mi je da su tu vredna udruzenja zena koja pored ovog gastronomskog dela, čuvaju i promovišu  i sve one divne stare zanate i čuvaju ih od zaborava“, poručio je Dvorzak.

Posle manifestacije upriličeno je druzenje svih učesnika, a organizatori su poručili da će se u narednom periodu još predanije raditi na omasovljenju folklora, jer je on istinska riznica srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike