Gradi se još novih vrtića! Đukić Dejanović najavila nove u Kragujevcu, Čačku, Alibunaru i Pećincima

21.12.2023

12:57

0

Vrednost investicije je oko 156 miliona dinara

Gradi se još novih vrtića! Đukić Dejanović najavila nove u Kragujevcu, Čačku, Alibunaru i Pećincima
Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisala je danas ugovore o finansiranju i izgradnji novih vrtića u Kragujevcu, Čačku, Alibunaru i Pećincima, čime će biti obezbeđeno ukupno 690 novih mesta za decu predškolskog uzrasta, a ukupna vrednost investicije je više od 522 miliona dinara.

"Izgradnjom novih i dogradnjom postojećih objekata, Ministarstvo nastavlja sa radom na ispunjenju strateškog cilja, a to je širenje kapaciteta i unapređenje sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja na svim nivoima. Današnjim potpisivanjem Ugovora obezbedićemo 690 novih mesta, a naš krajnji cilj je da, kroz izgradnju i adaptaciju 23 vrtića u 22 lokalne samouprave, obezbedimo novih 11.000  mesta za mališane", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da se ove aktivnosti realizuju u okviru Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koje Ministarstvo prosvete sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom i uz podršku lokalnih samouprava. Ministarka je istakla da je to bitan aspekat projekta inkluzija, pa su tako za unapređenje kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđena posebna sredstava.

Kako je rekla, za predškolske ustanove sa teritorije grada Kragujevca, Čačka i opština Alibunar i Pećinci, obezbeđene su obuke za zaposlene. Izgradnjom novog vrtića u kragujevačkom naselju Erdeč, biće obezbeđeno 270 mesta za mališane, prostiraće se na 1.700 kvadrata, a u njegovu izgradnju biće uloženo oko 200 miliona dinara.

Za izgradnju vrtića u Čačku izdvojeno je više od 110 miliona dinara, a biće obezbeđeno 120 novih mesta za decu koja će biti podeljeni u šest grupa. Novi vrtić prostiraće se na oko 1.200 kvadratnih metara. Izgradnjom vrtića u Alibunaru biće obezbeđeno 220 novih mesta za mališane koji će biti podeljeni u 11 grupa, a površina novog objekta će biti oko 1.450 kvadratnih metara.

Vrednost investicije je oko 156 miliona dinara. Dogradnjom postojećeg objekta u Pećincima, biće obezbeđno dodatnih 80 mesta za decu koja će biti raspoređena u četiri grupe, a površina objekta je oko 560 kvadrata, i investicija je vredna preko 45 miliona dinara.

Profimedia
 

"Grad Kragujevac je već duži niz godina suočen sa nedostatkom kapaciteta za boravak dece u predškolskim ustanovama i sa oduševljenjem smo primili vest o izgradnji novog vrtića", rekao je v.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije grada Kragujevca Dejan Ružić.

Zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić naveo je da veliku zahvalnost duguju Vladi Srbije i Ministarstvu što će Čačak dobiti još jedan vrtić, na seoskom području.

"Izgradnja ovog vrtića od velikog je značaja za čak 15 mesnih zajednica iz kojih će mališani biti upisani u ovu ustanovu. To je od izuzetnog značaja i za decu i za roditelje. Veoma smo zahvalni na sredstvima koja su nam opredeljena, ali i Grad Čačak se potrudio da obezbedi sve uslove, kako bi izgradnja vrtića bila moguća", naveo je Milić.  

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić istakao je da opština čini sve što je u njihovoj moći da se obezbede dovoljni kapaciteti vrtića u svih 15 naselja ove opštine kako bi svi roditelji, koji to žele, mogli da upišu decu u vrtić.

"Danas smo potpisali ugovor za dogradnju vrtića u Pećincima, i pre svega zahvalio bi se Ministarstvu prosvete na podršci u rešavanju ovog veoma važnog pitanja za nas kao lokalnu samoupravu, za našu decu i za njihove roditelje", rekao je Đokić.

Program "Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja", u okviru kojeg se sprovodi izgradnja novih i adaptacija postojećih vrtića, osim proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za zaposlene. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta, pre svega onih iz socijalno osteljivih grupa, kao i senzibilisanje vaspitača, stručnih saradnika i roditelja o ovom pitanju.

Ukupna vrednost projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ je 47 miliona evra.

Ugovore su danas potpisali ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, v.d.načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije grada Kragujevca Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika grada Čačka Vladan Milić, predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić, predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić i predstavnici izvođača radova.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike