24 SEDAM RUMA: Reagovanje Opštine Ruma na prigovore o upravnicima zgrada

05.05.2023

11:11

0

U slučaju neslaganja sa radom upravnika, stanari imaju pravo da otkaz rada profesionalnog upravnika sa otkaznim rokom od jednog meseca

24 SEDAM RUMA: Reagovanje Opštine Ruma na prigovore o upravnicima zgrada
Opština Ruma - grb - Copyright Opština Ruma

 Opština Ruma izdala je saopštenje povodom brojnih pritužbi građana na rad profesionalnih upravnika stambenih zajednica. U saopštenju se naglašava da ti upravnici ne deluju pod okriljem opštinske uprave niti Opština Ruma izdaje direktive njihovom radu.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada jasno definiše da stambene zajednice samostalno biraju svoje upravnike, bilo iz redova stanara ili profesionalce. Upravnik stambene zajednice zadužen je za izvršavanje odluka koje se tiču finansijskog upravljanja i održavanja zgrade.

Opština Ruma ističe da profesionalni upravnici podnose izveštaje o svom radu skupštini stambene zajednice najmanje dva puta godišnje. Ovi izveštaji uključuju detaljan prikaz prihoda, rashoda, realizovanih aktivnosti i korišćenja sredstava.

Zakon takođe predviđa da se poslovi upravljanja mogu poveriti profesionalnom upravniku odlukom dvotrećinske većine skupštine stambene zajednice. Svaki stanar ima pravo na uvid u finansijsko stanje i promene na računu zajednice.

U slučaju neslaganja sa radom upravnika, stanari imaju pravo da otkaz rada profesionalnog upravnika sa otkaznim rokom od jednog meseca.

Opština Ruma podseća građane da u slučaju kršenja zakona i štete prouzrokovane nepravilnostima u radu, mogu podneti krivičnu prijavu nadležnim državnim organima. Ovo je važan korak u očuvanju zakonitosti i pravilnog upravljanja stambenim zajednicama.

Saopštenje Opštine Ruma dolazi kao odgovor na rastuće zabrinutosti stanovnika u vezi sa radom profesionalnih upravnika, naglašavajući značaj transparentnosti i zakonitosti u upravljanju stambenim zajednicama.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike