Apel planinara: Bezbednost na prvom mestu prilikom boravka u planini

30.10.2023

09:55

0

Planinarski savez Srbije je ujedno najavio reviziju svojih pravilnika i regulativa u cilju podizanja standarda bezbednosti u planinarenju

Apel planinara: Bezbednost na prvom mestu prilikom boravka u planini
IMG_20220626_050959 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U senci tragičnih događaja koji su se odigrali protekle nedelje, Planinarski savez Srbije izražava duboko saučešće porodicama i prijateljima nastradalih planinara. Dragana Ristić Mladenović iz Vranja je jedna od žrtava koja je tragično izgubila život na Via ferati „Gornjak“ kod Petrovca na Mlavi.

Ovo je drugi takav slučaj samo u oktobru, gde su srpski planinari izgubili živote na feratama. Ovi tragični događaji nas podsećaju da je planinarstvo, iako lepo, i vrlo opasan sport ako se ne poštuju pravila i procedure.

U svetlu ovih nesreća, Planinarski savez apeluje na planinarska društva i individualne planinare da strogo pridržavaju pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava za korišćenje tehničke opreme. Savez takođe naglašava da sa dolaskom hladnijih meseci raste i opasnost od nepovoljnih vremenskih uslova koji zahtevaju posebnu pažnju i pripremu.

„Bez odgovarajuće obuke, adekvatne opreme i nadzora stručnjaka, boravak u planini može biti smrtonosan“, upozorava Planinarski savez. Dodajući da se nesreće, iako su deo svih sportova, mogu izbeći uz pridržavanje strogih pravila i regulativa.

Planinarski savez Srbije je ujedno najavio reviziju svojih pravilnika i regulativa u cilju podizanja standarda bezbednosti u planinarenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike