Sedam porodica već pet meseci svakodnevno svoje živote izlaže opasnosti: Klizište se širi i preti da proguta čitav put - meštani u strahu

27.10.2023

11:04

0

Svakodnevno su u riziku da ne upadnu u provaliju duboku preko 20 metara!

Sedam porodica već pet meseci svakodnevno svoje živote izlaže opasnosti: Klizište se širi i preti da proguta čitav put - meštani u strahu
Copyright RINA

Ako vas put navede u selo Rutoši kod Nove Varoši, osim fantastične prirode ovde će vas dočekati i pravi ambis. Već pet meseci sedam porodica iz ovog mesta skoro pa svakodnevno svoje živote izlaže opasnosti, jer klizište koje je pokrenuto u junu ne da nije sanirano već se samo još više širi.

Do svojih kuća mogu jedino pešice i to uz rizik, dok zaobilaznim, mnogo dužim putem sve teže prilaze traktorima i terneskim vozilima jer je i on na izdisaju.

- Nama su u tom drugom delu sela crkva, groblje i deo imanja. Neki su morali čak da prodaju stoku jer nema gde da pase. Ovo je postalo neizdrživo, nadali smo se da će tokom lepih sunčanih dana to biti sanirano, ali evo zima je na pragu, a nama je još uvek u blizini kuće - ambis. Ta uska staza kojom prolazimo, svaki čas može da se i sama odroni u provaliju duboku više od 20 metara - kažu ogorčeni meštani.

Predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević, upoznat je sa velikim problemom ovih ljudi i naglašava da je već raspisan poziv za izvođače radova, kao i da bi sanacija klizišta trebalo da počne uskoro.

- Prema predlogu struke, provalija ispod biće popunjena tamponom do visine puta i dobro uvaljana, a rešićemo i problem površinskih voda kako ne bi odnele urađeno. Procena je da će trebati 300 do 400 kubika tampona i da će ceo posao koštati oko 1,5 miliona dinara - rekao je Vasiljević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike