Veliki entuzijasta, ljubitelj i zaštitinik prirode: Bojan je savesni lovac na kojeg bi mlađe kolege mogle da se ugledaju (FOTO)

20.10.2023

13:59

0

Sa lovačkim stažom preko dve decenije, Dobričić tvrdi da od prirode ako se uzima, mora i da se vrati

Veliki entuzijasta, ljubitelj i zaštitinik prirode: Bojan je savesni lovac na kojeg bi mlađe kolege mogle da se ugledaju (FOTO)
Copyright RINA

Gubitak staništa i prekomeran lov fazana doveo je do toga da upravo lovci, naravno oni savesni, danas moraju da održavaju ovu vrstu u dovoljnom broju. Među savesnim svakako je Bojan Dobričić, član LU "Vojvoda Milan Obrenović" iz Gornjeg Milanovca, koji u najlepšem svetlu predstavlja lovce cele Srbije.

Sa lovačkim stažom od preko dve decenije, Dobričić tvrdi da od prirode ako se uzima, mora i da se vrati, pa je pre pet godina u selu Klatičevo nadomak Gornjeg Milanovca počeo da uzgaja fazane.

- Oko sto kvadrata prostora rezervisano je za stotinu fazana. Najlepši osećaj je kada dođe vreme da otvorim kapiju i pustim ih u prirodu. Sa gajenjem na ovakav način počeo sam pre pet-šest godina, a ranije sam kupovao odrasle jedinke. Sada se prostor volijere koristi za kokoške koje uzgajam i koje su na taj način zaštićene od lisica - kaže Bojan.

RINA
 

Da ima vešte i spretne ruke, ovaj lovac pokazao je kad je napravio i podigao lovačku čeku, koja može da posluži kao primer.

- Visoka je pet i po metara, imam još četiri koje sam pravio u Lunjevici, a tri sam poklonio u selu Ugrinovce za lov divljih svinja i srndaća. Ovo je prilika da pokažem i dokažem mladim lovcima da se sve može kad se hoće - kaže Dobričić.

U blizini jedne od čeka koju je Bojan podigao nalazi se hranilište koje pripada sekciji Klatičevo - Kalimanići - Ljutovnica, za krupnu i visoku divljač, gde Bojan izbacuje detelinu i tako omogućava divljači da u toku zime lakše dođe do hrane i da zdravija uđe u proleće.

- Srna se pari tokom jula i avgusta, nosi 228 dana, a namena jednog od hranilišta je da lakše iznese mlade i dočeka proleće. Hranilice za divlje svinje postavio sam u Klatičevu, tri u Boljkovcima, tri u Ugrinovcima, kao i četiri hranilice za nisku divljač. Na hranilište se iznose kukuruz, ječam i trihital, mada najčešće kukuruz u klipu. Tri puta se iznosi, i tokom zime pratim stanje sedmično - kaže Bojan.

RINA
 

Pored hranilice za visoku divljač, Bojan je napravio i četiri hranilice za nisku divljač, i posebno sedam za divlje svinje, kao i solila za srneću divljać. Iako ima mogućnosti da deo hrane za divlje životinje dobije od Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović”, Bojan to ne želi, jer, kako tvrdi, svaki lovac treba da bude sposoban da iz sopstvenih sredstava učestvuje i pomogne radu svog udruženja.

- Lovačko udruženje nije firma, daju oni i kupuju, ali ja se trudim da na ovaj način dam svoj doprinos. To nije velika investicija, da tražim dobio bih, ali ja to ne želim. Jednostavno smatram da to treba tako da bude. Neko ide na trke, neko u kladionice, ja sam lovac i volim prirodu i moju Srbiju - navodi Bojan.

Na pitanje zbog čega sve ovo radi, ovaj entuzijasta, ljubitelj i zaštitinik prirode veći od većine ekologa ima svoj odgovor.

- Verujem da će neko mlađi poći ovim putem kojim mislim da svi treba da idu, koliko budemo čuvali, toliko ćemo imati, a priroda je mnogo zahvalna i mnogo više vraća. Svima će na kraju biti lepo, i onima koji nisu lovci. Priroda je kuća divljači i pripada prvenstveno njima, a tek onda čoveku. Ako se tako budemo odnosili prema prirodi, imaćemo šta da ostavimo budućim generacijama - kaže Bojan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike