Posao za ozbiljne: Gaje fazane za lov ali i za obnavljanje prirode (FOTO/VIDEO)

19.09.2022

05:35

0

Gubitak staništa i prekomeran lov doveo je do toga da upravo lovci, naravno oni savesni, danas moraju da održavaju ovu vrstu u dovoljnom broju

Posao za ozbiljne: Gaje fazane za lov ali i za obnavljanje prirode (FOTO/VIDEO)
AGroTV Fazanerija Ub 09 - Copyright Screenshot: AgroTV

Fazan, kao veoma rasprostranjen daleki rođak domaće koke, dugo je već poznat u Srbiji. Prvi su zabeleženi u okolini Niša u XIX veku. Uslovi u tadašnjoj Srbiji, šumovitoj, zelenoj i plodnoj zemlji seljaka, su im odgovarali i brzo su se namnožili. Međutim, vremena su se promenila i danas su oni kod nas skoro pa ugrožena vrsta.

Gubitak staništa i prekomeran lov doveo je do toga da upravo lovci, naravno oni savesni, danas moraju da održavaju ovu vrstu u dovoljnom broju. A takvi, savesni, su lovci iz Lovačkog društva Ub, koji se fazanima bave već decenijama i taj posao su uzdigli na zavidan nivo.

- Mislimo da nešto treba i da vraćamo prirodi a ne samo da uzimamo. S tom idejom smo krenuli sa nekoliko volijera u kojima gajimo fazane i to ne za prodaju već za puštanje na teren. To je vremenom preraslo u nešto veće – kaže Zoran Marković, direktor „Fazanerije“ i predsednik Lovačkogdruštva "Ub".

Godine 2004. „Ub“ je napravilo projekat koji je krenuo da se realizuje sledeće godine i na, kako kažu, ekstra lokaciji od prvobitnih tri i po hektara izgrade fazaneriju. Ubrzo se objekat za proizvodnju fazana proširio i sa inkubatorskom stanicom, ne samo volijerama, a dans je kapacitet 25.000 fazanskih pilića različitih uzrasta godišnje i 7.000 jarebica.

- Sa tolikom proizvodnjom ne možemo da radimo pojedinačnu prodaju, već radio sa lovačkim udruženjima, a 2.000 do 2.500 fazana se prodaje kroz komercijalni lov na 400 hektara lovišta Društva – kaže Marković.

Veliki planovi, ali...

Posla i ovako ima mnogo a ovde se u „Fazaneriji“ ne staje sa planovima.

- Već smo uradili objekat za klanicu, ostalo je da sredimo iznutra, i tu će dolaziti ljudi iz restorana ili porodice koje žele da kupe fazana pojedinačno – najavljuje Zoran Marković.

Ali ni to nije sve jer ovde u Ubu maštaju o stvaranju srpskog oglednog centra za fazane i nadaju se da će doći vreme kada će imati razumevanje Lovačkog saveza Srbije i Odseku za lovstvo Uprave za šume. Za tako nešto oni su radi da na raspolaganje stave svoju infrastrukturu u Ubu.

Jarebice se vraćaju prirodi, i već tri godne se sa Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva radi na „podivljavanju“, odnosno vraćanju jarebica na stanište na kojima ih je nekada bilo.

Uslovi su bitni, ne može baš "samo od sebe"

Na opremi se nije štedelo, inkubatori su savremeni modeli „Viktorije“ a imaju i otvoreni i zatvoreni podni sistem sa sterilizovanom podlogom, sopstvenu mešaonu za koncentrat i, što je veoma bitno, prostor od dva metra kvadratna po odraslom fazanu i bar metar po piletu.

Već sa četiri nedelje, fazani se puštaju u otvorene volijere sa prirodnim uslovima gde sami traže dodatnu hranu. Već s šest nedelje mogu da idu u prihvatilišta koja prave lovačka udruženja a u dvanaestoj nedelji i direktno na teren.

- U mnogim lovačkim udruženjima greše i misle da mogu da prođu sa lošijim uslovima za fazane nego što ih mi imamo ovde. Dovoljno je da lovci ne poštuju dezobarijere i da virus izazove veliki broj uginuća. Fazani moraju da budu tretirani kao i ovde, jer ta prihvatilišta su isto fazanerije samo s manjom površinom – objašnjava Marković.

Troškove za uzgoj i održavanje fazana nije komplikovano izračunati ali po pravilu se, ističu na AgroTV, zaboravlja uloženi sopstveni rad.

- Niko to ne može da radi ako ne voli. Nema to veze sa platom, ne možete biti u fazaneriji i ne stalno ne gledati piliće, nije to samo davati hrane i vode. Ali morate imati i zaokružen sistem, ili proizvodnja fazana, tvrdim, nije isplativa – ističe sagovornik.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike